när kommer brösten?

Hej! Jag är en tjej på 14 år som är väldigt orolig för en sak. Mina bröst har knappt börjat växa än. För typ ett år sen kanske fick jag små knölar under bröstvårtorna men sen dess har inget hänt. Alla andra tjejer i min klass har jätte stora bröst, har fått mens och kommit in i puberteten. Är det något fel på mig? Kommer mina bröst börja växa och kan jag skynda på växten? Det känns jobbigt nu i sommar då jag inte vägar visa mig i bikini.
skulle vara så tacksam för svar //gurkan
Svar från jouren

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss med dina funderingar <3

Du skriver att du är orolig över att dina bröst knappt börjat växa, att du jämför dig med andra tjejer i din klass och att det känns jobbigt inför sommaren då du inte vill visa dig i bikini. Du undrar om det är något fel på dig, om brösten kommer börja växa och om du kan skynda på växten.

När en kommer in i puberteten varierar från person till person. Hur och när kroppen utvecklas kan skilja sig mycket mellan olika personer som är lika gamla. En kan inte påverka när puberteten kommer då det till stor del beror på ärftlighet, men det kan också påverkas av hur en mår. Det behöver inte vara något fel på dig, att du fått små knölar under bröstvårtorna kan vara ett tecken på att du är påväg in i puberteten, men du skulle ändå kunna gå till skolsköterskan eller en ungdomsmottagning.

Hur tror du att det skulle kännas att gå till skolsköterskan eller en ungdomsmottagning? Där kan du få hjälp med din oro. Vissa kan behöva medicin för att sätta igång puberteten. Om du skulle behöva det kan skolsköterskan eller ungdomsmottagningen hjälpa dig med det. Här kan du hitta en ungdomsmottagning som finns där du bor: https://www.umo.se/hitta-mottagning/

Det är vanligt att vara osäker över sin kropp, men det är våra olikheter som gör oss unika <3 Kom ihåg att du är fin och värdefull precis som du är!

Vi finns här för dig om du vill prata mer om dina funderingar <3

Ta hand om dig!

Rokstjejjourer
Kategorier:
Kroppen