Orgasm?

Vad är egentligen orgasm?
Tjej, 13 år
Svar från jouren

Hej!

Orgasm är en känsla som kan kännas både psykiskt och fysiskt skönt i kroppen. Orgasmer kan uppstå i samband med att man har sex antingen med sig själv genom onani eller med någon annan. Kroppen, speciellt området kring könet, känns skön, varm och avslappnad efteråt. Men hur starkt personer upplever orgasmen är olika och det varierar dessutom mycket från gång till gång.

Hur en orgasm känns för en kan också vara väldigt olika, samma person kan känna flera olika känslor vid olika tillfällen. Hur orgasmen upplevs kan bero på flera saker: Till exempel lusten, sättet man gör det på, hur man mår och påverkan av sjukdom, medicin eller alkohol. 

Om två eller fler personer har sex tillsammans är det vanligt är att en person kommer före en annan. Många tycker det är skönt att få orgasm samtidigt – men det är svårt och inte det vanligaste. Det kan vara bra att veta att inte alla som har sex alltid får orgasm och att orgasm inte är något som alla strävar efter att uppnå varje gång. För att kunna få en orgasm kan det vara ett bra sätt att försöka förstå sin kropp och sexualitet genom att testa sig fram för att förstå vad som känns skönt för en själv. Det kan man göra genom att ta på sig själv och prova sig fram.

Hoppas det hjälpte dig och att du känner att du fick din fråga besvarad <3 

Bästa hälsningar,

Roks Tjejjourer
Kategorier:
Kroppen