Tampong till sommaren

Hej! Jag är en tjej på 14 år och har haft mens i lite över ett år. Jag har alltid bara använt binda för det har känts tryggast. Förra sommaren var mensen ännu så pass oregelbunden så jag hade inte på hela sommaren, vilket gjorde att jag inte ens behövde tänka på tampong.
Men nu när sommaren börjar närma sig igen skulle jag vilja använda tampong. Jag har prövat ett par gånger men det går inte, alltså det är så ömt runt slidan så det tar ont så fört tampongen rör i öppningen vilket gör att jag inte vågar trycka den längre. Det tar alltså inte alls ont annars eller efter att jag har försökt, bara just när tampongen rör i slidan. Har aldrig fört in någonting annat i slidan förutom när jag testade med ett finger, vilket inte tog så ont som det gör med tampongerna.

Är det något fel eller är detta normalt?
Orolig tjej, 14 år
Svar från jouren

Hej och tack för din fråga!

Du skriver att du haft mens i snart ett år och hittills använt binda vilket du känt dej tryggast med och att du börjar funderar på att använda tampong nu under sommaren. Tampong kan vara smidigt att ha under sommaren då en kan bada med det mensskyddet i utan att det läcker.

Du berättar att du har provat att använda tampong några gånger nu men att det tar emot och gör ont när du försöker att stoppa in den. Det finns några tips du kan testa om du vill lära dig att använda tampong:

1. Öva! Det kan ta många gånger innan en får till det! Börja med minsta storleken och smörj in med tex vaselin på toppen så att det går lättare, samt gör detta då du har mens så går det lättare.

2. Ha rena händer så att du inte för in några bakterier i slidan.

3. Försök att slappna av! Om du spänner dej kommer slidan att dra ihop sig vilket gör det svårt och kan göra ont att föra in något i slidan

4. Sätt dej på huk, vinkla tampongen lite snett bakåt och kom ihåg att andas, slappna av och sen för in den så långt det går.

Jag länkar till UMO där du kan läsa mer och se en bild på hur ditt underliv ser ut och hur tampongen ska sitta: https://www.umo.se/kroppen/mens/mensskydd/tampong/

Testa det här och skulle det vara så att du fortfarande inte kan föra in en tampong och att det gör ont när du försöker så kan det vara bra att prata med någon vuxen, eller besöka en ungdomsmottagning för att se att allt står rätt till i underlivet på dej. Tills dess, använd det mensskydd du känner dej tryggast med och lycka till med övandet!

Ta hand om dej!

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen, Övrigt