Taskig pappa

Hej. Jag tror min pappa hatar mig, för så fort jag gör nånting så blir han så arg så han säger att om jag inte aktar mig så kan han misshandla mig. T.ex som igår, så gick han in för att säga godnatt, och då satt jag och gjorde matteläxan och drack te i sängen. Då blev han rasande och skrek att jag inte får dricka/äta på rummet. Jag sa lugnt att jag tagit upp den bara för någon halvtimme och skulle ta ner den innan jag gick och la mig (för mamma hade kommit upp med tekoppen) sedan men han fortsatte bara skrika. Tillslut var han så arg att han nästan spottade mig i ansiktet, och han skrek att om jag är så jävla trög så tar han ner muggen själv. Det var fortfarande te i muggen och när han såg det hällde han ut det på min mattebok. Jag skrek vad gör du? Och han svarade att jag är så jävla efterbliven, jag ska slå tänderna av dig om du inte börjar förstå och sånt. Han har aldrig slagit mig, men han är jätteelak. Mina brorsor skulle absolut aldrig få en sådan utskällning, för de är han jättesnäll mot. Det är bara mig och mamma han tar ut sin ilska på, och då är det ofta. Han hjälper aldrig till och han tittar bara på tv/jobbar/är med mina brorsor. Jag kan inte prata med min mamma då hon inte bryr sig riktigt, för hon säger bara att det är sån han är, men jag tycker inte en pappa ska vara sån. Om jag försöker prata med min pappa blir han bara sur och säger att han har hur jävla många anledningar som helst att vara arg på mig, och han kan säga vad fan han vill. Har inte riktigt någon vuxen jag står nära, och jag vill absolut inte prata med kuratorn.Vad ska jag göra?
Alisa
Svar från jouren

Hej,

Du är stark och modig som vänder dig till oss med din situation med din familj<3 

Det är viktigt att du vet att du ska känna dig trygg och omtyckt i ditt hem. Känner du att du gör det? utifrån det du beskriver så låter det inte som att du gör det. Du är viktig och förtjänar att må bra<3 

Det är mycket allvarliga saker din pappa utsätter dig för och när han hotar att misshandla dig är det ett brott han begår som är straffbart och inte okej. Du ska inte behöva stå ut med att bli behandla med hot och nedsättande ord om dig. Det din pappa gör är helt och hållet hans ansvar och det är inte du som bär skulden till hans beteende. Vad skulle du känna av att polisanmäla? det är inte enkelt att polisanmäla någon, inte minst sin pappa. Vi finns här för dig ifall du vill det. 

Ett första steg kan vara att prata med någon om det du är med om. Finns det någon i din närhet som du är trygg med och litar på som du vill berätta för? Vi finns alltid här för dig och lyssnar på dig oavsett vad du vill berätta. Du kanske behöver hjälp för att kunna bearbeta och hantera det du varit med om, hur känns det att jag säger så? Du kan kanske också Vi finns i alla fall på chatten eller telefon om du vill prata om det. Vi kan stötta och hjälpa dig så mycket som du vill.

Du har helt rätt när du skriver att en pappa inte ska vara sån och att din mamma inte lyssnar är också inte okej. Du tänker helt rätt när du skriver att det vore bra att prata med någon vuxen. Kan det finnas någon i skolan som du tycker om, en lärare, släkting eller en väns föräldrar? Hur kommer det sig att du inte vill prata med kuratorn tror du? Kuratorn på skolan är till för att hjälpa till i sådan här situationer. Du kan även kontakta ungdomsmottagningen där det finns vuxna som har erfarenhet av det du beskriver och som kan hjälpa dig. Här kan du hitta mottagningen närmast dig, http://www.umo.se/Ungdomsmottagningar/.

Du kan också kontakta socialtjänsten eller sjukvården så kommer de att lyssna på det du berättar om din familj och hjälpa dig. Det du är med om nu får inte fortsätta och det är jätteviktigt att prata om det. Du är jättebra på att uttrycka dig och beskriva vad du är med om. 

Du kan också chatta med en tjejjour om du skulle vilja det, du hittar alla kontaktuppgifter här på vår sida under rubriken Hitta lokal jourSom jag beskrivit tidigare så är du väldigt stark och modig som vågar prata om detta. Det är inte alltid lätt<3 Du förtjänar att må bra. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss via frågelådan, chatt eller telefon om du vill fortsätta prata om detta eller prata om något helt annat.

Systerliga hälsningar,

Rokstjejjourer.se