Trakasserier typ?

Jag var dyngrak en kväll och då kom en kille ( han var nykter) jag fick lägga huvudet på hans knä, men jag visste inte vad jag höll på med för jag hade aldrig gjort detta i nyktert tillstånd, men sen så la vi oss bredvid varandra typ skedade vilket jag inte riktigt var bekväm med men jag orkade inte röra mig, sedan tog han på mina bröst och rumpa( jag hade kläder på, men ingen bh) jag ville inte med orkade inte säga något för var så onykter, jag hånglade med honom också och sen ville han fråga om jag hade underkläder och jag blev obekväm men jag sa ja, och sen så ville han göra mer men jag sa att de inte skulle hända mer för tyckte redan de gått för långt, jag sa även till mina vänner att inte lämna mig där ute med honom men dem stack endå, sen så ljög jag och sa att jag skulle komma tillbaka men att jag skulle på toa, sen låste jag in mig där och somnade halft, sen skrev han att jag skulle gå till honom men jag sa nej och han tyckte jag var jätte dryg, men jag struntade i de och blockade honom, sedan drack jag resten ur min vodka för jag mådde så dåligt över de, men jag undrar bara liksom är det mitt fel för jag vet att han var nykter och jag va dyngrak och kunde knappt stå men de var endå jag som la mig bredvid han så han hade möjlighet.
Sushi, 14 år
Svar från jouren

Hej,

Vad viktigt och modigt att du skriver till oss i frågelådan. Det du beskriver ser vi på tjejjouren som att killen du berättar om inte lyssnat på dig, gått över dina gränser och använt tillfället för att utnyttja dig. Det han gjorde mot dig när han tog på dina bröst och din rumpa är brottsligt i Sverige. Det är också olagligt att han utnyttjat dig på det sättet när du varit onykter.

Du har alltid rätt att säga nej, även om det är så att du innan sagt ja till någonting. Vi har en samtyckeslag i Sverige vilket betyder att det klassas som ett sexuellt övergrepp om någon utsätter dig eller en annan person för sexuella handlingar när man inte gett sitt samtycke. Samtycke kan handla både om vad vi säger och vad vi visar, att exempelvis vända bort sitt ansikte är ett sätt att visa att vi inte ger vårt samtycke. Andra exempel som visar på att vi inte ger vårt samtycke kan vara att ligga still utan att röra sig, vara tyst och spänd, gråta, vara onykter, ligga medvetslös eller att vara drogpåverkad. Samtyckeslagen bygger på frivillighet och det är alltid den som vill ha sex som har en skyldighet att ta reda på att den andra personen verkligen vill vara med. Om det inte finns tydliga tecken på att den andra personen deltar frivilligt så ska man utgå ifrån att den andra personen inte vill. Det finns däremot situationer där frivillighet aldrig kan ges, ex. om man är onykter eller om personen i fråga är under 15 år gammal. När man är berusad befinner man sig i en särskilt utsatt situation och att utföra sexuella handlingar mot en onykter person klassas som ett sexuellt övergrepp, vilket är brottsligt. Med andra ord är det killen gjorde mot dig inte okej, och det är viktigt att veta att du inte gjorde någonting fel alls i denna situation. All skam och skuld ska ligga på honom, det var han som utnyttjade situationen när du befann dig i ett tillstånd där du var oförmögen att ge samtycke. Det han gjorde mot dig var brottsligt och inte okej! Vi träffar många tjejer som beskriver det du varit med om - du är inte ensam! Du är alltid välkommen att kontakta oss, antingen via frågelådan eller via vår chatt, om du skulle vilja fortsätta prata om denna händelse, eller någonting helt annat. Du är alltid välkommen till oss! Vi finns alltid här för dig – var rädd om dig! Kram

Tjejjouren Iris
Kategorier:
Sexuellt våld