Våldtäkt om jag ej sade nej?

Hej. För något år sedan var jag på resa utomlands och flörtade lite med en kille på en klubb, och vi hånglade lite. Senare på kvällen när jag fått i mig mer alkohol tog han med mig till ett rum bakom klubben ( lite som ett omklädningsrum för de som jobbade där). Vi hånglade men jag ville ej ha sex med honom. Han lät mig inte gå där ifrån fast jag försökte flera gånger. Efter ett tag orkade jag inte försöka mer så jag gav honom en kondom för att få det överstökat. Han slog mig och spottade mig i ansiktet under sexet, och jag började även blöda för var inte våt alls. Men känns inte som jag kan kalla det en våldtäkt eftersom jag själv gav honom kondomen och aldrig sade nej. Är detta ett övergrepp eller får jag "skylla mig själv"?
förvirrad. 19 år
Svar från jouren

Hej!

Jag vill börja med att tacka för din fråga och för ditt mod att skriva in till oss<3

Du gör helt rätt i att fundera och fråga över en situation som inte känts rätt för dig. Du är modig och stark som står upp för dig själv och dina rättigheter.

Det låter inte som att han försäkrat sig om att du ville ha sex med honom. Det låter också som att du varit tydligt med att du kanske inte vill ha sex, då han inte lät dig gå fast du ville. Det är tyvärr inte ovanligt att man inte ''orkar'' stå emot längre och, precis som du skriver, ''vill få det överstökat''. Tjatsex är tyvärr väldigt vanligt och ingenting som är ditt fel. Det är han som gjort fel som inte försäkrat sig om att du ville ha sex med honom.

Det är han som gör fel! Han borde respektera och lyssna på dig och dina gränser. Varken han, eller någon annan, har rätt att kliva över dina gränser och viljor på det sättet, utan han skulle ha slutat, lämnat dig och din kropp ifred och inte heller ifrågasatt dina val.

Du har utsatts för ett sexuellt övergrepp. Vad brottsrubriceringen blir är upp till en åklagare att avgöra vid en eventuell anmälan, men det är absolut ett övergrepp. Det är också svårt att veta vad för brottsrubriceringen blir då du uppger att det skedde utomlands. 

Att klandra sig själv och tänka vad en kunde ha gjort annorlunda. Men försök komma ihåg att skulden och skammen alltid, alltid ligger hos förövaren! Du har inte gjort något fel eller dumt. Att han agerade på detta sätt ligger enbart hos honom, det är han som ska känna skuld och skam. Han bär hela ansvaret.

Ett övergrepp kan ta lång tid att komma över, därför är det ibland skönt att få prata med någon om det du varit med om, någon du litar på. Men fundera också på att kontakta en ungdomsmottagning eller en vuxen som du litar på. Du hittar din närmaste ungdomsmottagning på UMO.se

Tveka inte på att höra av dig igen om du vill prata mer. Vi finns här för dig oavsett hur länge du vill prata. 

Ta hand om dig och kom ihåg: ingenting av detta är ditt fel! <3

Stor kram!

 

Rokstjejjourer.se