:/

Jag orkar inte!
Jag börjar åttan om någon vecka och är 14 år gammal. Alla pratar om mens hela tiden och jag har inte fått den. Folk har också sagt att det är en självklarhet att man har mens i åttan. Jag tycker det känns jobbigt, jag har fått könsbehåring och mina bröst har börjat växa för lite med är än ett år sedan. Men jag får inte min mens, jag vet inte vad det kan bero på. Kan att jag varit ätstörd eller att jag är vegetarian ha med saken att göra/påverka. Otroligt tacksam för svar ♥️
Busfröet
Svar från jouren

Hej Busfröet!

Vad bra att du skrivit in till oss med dina tankar. De flesta får sin första mens mellan 12-14 års ålder men det räknas som helt vanligt att få den mellan 9-16 år. Att få sin första mens kan vara en stor grej och om det är mycket snack om det bland dina vänner så är det helt normalt om det känns jobbigt. Men det är absolut inte alla som fått sin första mens vid 14 år så du är inte ensam.

Det är svårt för mig att säga något om just din situation men mensen kan utebli om en har gått ner mycket i vikt. Även om du blivit normalviktig igen så kan det ta några månader innan kroppen återhämtat sig. Och om du då inte har fått första mensen ännu så låter det för mig helt normalt om den inte kommit än då din kropp haft annat att fokusera på. Kroppen prioriterar sina funktioner efter vad som är viktigast och om en då går ner mycket i vikt så är inte mens en viktig funktion, utan då prioriterar kroppen att andas, ha bra blodcirkulation etc.

Att du är vegetarian borde inte påverka din kropps förmåga att få mens så länge du får i dig det du behöver och äter en varierad kost. Om du är osäker på det så kan du prata med skolsköterskan på din skola för att få hjälp att se över om du får i dig för lite av något ämne.

Det händer mycket med kroppen i din ålder och det kan bli mycket intryck och press från samhället och dom man har runt sig i skolan. Om du inte fått din mens när du närmar dig 16 så prata med en barnmorska på tex ungdomsmottagningen. Det kan du såklart göra tidigare än så om du känner dig orolig <3

 

Tjejjouren Moa
Kategorier:
Kroppen