VÅLDTAGEN

Hej.
Jag är 16 år gammal och för ca ett år sedan blev jag våldtagen. Jag har en känsla av att jag förändras totalt efter det, ser på sex annorlunda och vill gärna ligga så mycket som möjligt. Typ för ett sätt att glömma det.
Jag tror jag har en väldigt skev bild på sex, jag var oskuld när jag vart våldtagen och sedan dess vill jag gärna att killar behandlar mig ganska hårthänt i sängen. Jag vet inte varför? Är det normalt beteende?? Känner mig hemsk när jag tänker på hur jag vill ha det nu, när det som hände var det absolut värsta och ondaste jag någonsin varit med om. Känner mig så jävla äcklig, speciellt eftersom jag typ vill ha det hårt som den gången det hände.. hjälp snälla
Anonym
Svar från jouren

Hej!

Du är modig och stark som hör av dig till oss med din fundering. Det är också viktigt att du vet att det inte är ditt fel över vad som hänt dig. Den som ska känna sig äcklig är personen som våldtog dig.

Du beskriver att du upplever att du har förändrats av händelsen. Det är inte ovanligt att uppleva att man förändras när en sådan händelse inträffar. Att bli utsatt för ett övergrepp kan lämna spår i en och kan innebära, precis som du beskriver, att en får en bild av sex eller att du finner dig i situationer som involverar sex som du kanske inte är bekväm med helt fullt ut. Du är stark och modig som vågar skriva om det du varit med om. Tjejer som har varit utsatta för övergrepp och som kontaktar oss på tjejjourerna har olika upplevelser efter, vissa känner precis som du beskriver och andra kan uppleva att sex gör ont. Vissa har också beskrivit det som att de blir äcklade för att ha sex och har oönskade fantasier eller svårt att sätta gränser.

Vi fungerar olika och bearbetar vår trauma på olika sätt. Det kanske är ett sätt för dig att bearbeta vad du varit med om, kan de stämma? Det är viktigt att du vet att du är viktig och att de du varit utsatt för inte är okej. Tjejer som hör av sig till oss på chatten beskriver många gånger att de upplever att de är deras fel varför övergreppet skedde. Det är därför viktigt för oss att berätta för dig att det inte är ditt fel, utan skulden ska finnas hos den som utsatte dig.

Ett sätt att hantera det man varit med om kan också vara att prata med någon. Finns det någon i din närhet som du är trygg med och litar på som du vill berätta för? Vi finns alltid här för dig och lyssnar på dig oavsett vad du vill berätta. Du kanske behöver hjälp för att kunna bearbeta och hantera det du varit med om, hur känns det att jag säger så? Vi finns i alla fall på chatten eller telefon om du vill prata om det. Vi kan stötta och hjälpa dig så mycket som du vill.

Du frågar också om det är ett normalt beteende att du vill bli behandlad ganska hårdhänt i sängen av killar. Sex visas ofta i media, och porr är en del i att visa att sex ska vara ganska hårdhänt. Porren visar kvinnan som ett objekt, där mannen kan göra vad han vill med henne. I porren framställs hon som att hon njuter att bli behandlad som ett objekt. Det innebär att porr och media influerar sättet människor har sex på, och kan därför ges i uttryck av att det är hårdhänt sex. Sedan 2019 finns nu en samtyckeslag gällande sex, vilket innebär att det alltid behöver uttryckas ett samtycke för att sexet ska vara okej. Det jag vill lyfta är att du har all rätt att säga nej vid sex du inte känner dig helt okej med, och du har rätt att få utforska sex som får dig att må bra!

Våra jourer arbetar varje dag mot porr. Om du vill kan du läsa denna artikel från Tjejjouren Olivia som beskriver porren på ett bra sätt. 

Du beskriver att du blivit våldtagen. Det är därför viktigt att du vet att det är brottsligt att våldta någon. Hur skulle du känna av att anmäla våldtäkten till polisen? Sedan 2019 har vi en samtyckeslag i Sverige. Det innebär att en kille som våldtagit en tjej som inte gett samtycke kan dömas till våldtäkt.

Det du har beskrivit är en vanlig situation och du är inte ensam. Du kan kontakta din ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få prata med en kurator. Du är även välkommen tillbaka hit, via frågelåda, chatt eller telefon för att prata om vad som har hänt dig. 

Som jag beskrivit tidigare så är du väldigt stark och modig som vågar prata om detta. Det är inte alltid lätt<3 Du förtjänar att må bra. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss via frågelådan, chatt eller telefon om du vill fortsätta prata om detta eller prata om något helt annat.

Systerliga hälsningar

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Sexuellt våld