Ekonomiskt våld

Hej!
Jag separerade för ca 1,5 år sedan från mitt ex, vi var tillsammans i 20 år och har två barn tillsammans. Jag insåg med hjälp av min psykolog att jag utsattes för psykiskt våld, ekonomiskt våld och sexuellt våld (tjatsex). För mig var detta normalt eftersom han var min första pojkvän och jag inte hade något annat att jämföra med. Vi träffades när jag var 17 så jag var väl extra lätt att manipulera kanske eftersom jag inte haft ett förhållande före honom.
Sen jag separerade har jag haft problem med ptsd och jag är extremt paranoid och rädd att han ska ”spåra ur” och skada mig fysiskt även om han aldrig gjort det tidigare. Det påverkar mitt nuvarande förhållande, jag har mot alla odds träffat en underbar man som verkligen är stöttande och förstående, men jag tycker att det är jobbigt att jag är så ”skadad” av mitt tidigare förhållande.
Jag har fortfarande inte lyckats ta mig ur det ekonomiska våldet heller, eftersom han övertalade mig att skriva på 2 stora lån under tiden vi var tillsammans. Lån som jag först nu inser är alla hans kreditskulder som han slagit ihop. (Dels pga hans spelmissbruk, hans festande med andra kvinnor eftersom han även var otrogen, att han köpte dyra lyxgrejer till sig själv osv. Tex 2 cyklar för 70.000 kr/st.) Jag förstår att jag kommer behöva betala hälften eftersom jag är solidariskt betalningsansvarig när jag har skrivit på lånen. Men eftersom han inte sköter sina betalningar så påverkar det mig och min kreditvärdighet. Jag har flera månader betalat mer eftersom han inte betalar sin del, jag försöker även dela upp lånen så att jag kan ta över hälften på mitt namn- så att han inte kan fortsätta pressa mig att betala extra och så att min kreditvärdighet inte ska påverkas av hans utpressning. Jag har ännu, efter 1,5 års kämpande, inte kommit någon vart alls med detta. Jag lyckades få ena banken att gå med på att dela upp lånet utan att vi skulle behöva ta varsitt lån för att lösa ut varsin del- men han vägrade dela upp lånet och då kan banken inget göra säger de. Han vägrar eftersom det innebär ju att han inte kan fortsätta pressa mig på pengar så han vägrar samarbeta. Det är så fruktansvärt frustrerande att ingen kan hjälpa mig, att HAN fortfarande har makten över mig och att HAN ska kunna avgöra om jag får ta över hälften av lånet i mitt namn. Det påverkar min ekonomi och mitt mående eftersom jag spenderat timmar varje vecka på att försöka lösa situationen. Jag har pga detta blivit sjukskriven på deltid och mår väldigt dåligt stundtals. Finns det någon hjälp att få när man är utsatt för ekonomiskt våld??

Uppgiven tjej
Svar från jouren

Hej! Tack för din fråga.

Du skriver att du har separerat från ditt ex för ca ett och ett halvt år sedan och att du med hjälp av din psykolog insett att han har utsatt dig för psykiskt våld, ekonomiskt våld och sexuellt våld. Du skriver också att det var din första pojkvän och att det därför blev väldigt normalt för dig att förhållandet såg ut så. Du skriver att du tror att du var lätt att manipulera eftersom du inte haft någon pojkvän tidigare och därför inget att jämföra med. Jag vill bara börja med att säga att det är väldigt vanligt att våldet blir normaliserat, det finns något som kallas för normaliseringsprocessen som betyder att våldet efter ett tag blir ett normalt inslag i förhållandet. Är det dessutom ens första förhållande så är det ännu svårare att hantera vad som är normalt och inte normalt i ett förhållande. Ju mer man utsätts för något ju mer normalt blir det. Det sker också ofta en förskjutning av gränser för vad man tycker är okej i förhållandet och där gränserna suddas ut med tiden. Vad man först inte tyckte var okej kan efter ett tag kännas inte så farligt för att man vet att det kan hända värre saker. Det är även vanligt att ens partner försöker isolera en från sin omgivning så att man inte heller där får någon input av vad som är normalt i ett förhållande eller inte. Till slut så blir partnern ens enda referensram och då är det inte konstigt att man tror och litar på det man får höra hela tiden. Normaliseringsprocessen kan också ses som ett sätt att hantera det våld man blir utsatt för, för att skydda sig själv eller personer i ens omgivning.

Du skriver också om PTSD och att du känner dig väldigt rädd för att han ska skada dig fysiskt. Min fundering är om du har fått hjälp med din PTSD? Om inte så kanske du behöver kontakta din vårdcentral och få hjälp med PTSD behandling. Du beskriver också att du känner dig skadad efter relationen med ditt ex och att det påverkar ditt nuvarande förhållande. Du kan vända dig till en kvinnojour för att få stöd att bearbeta det våldet du varit utsatt för. De flesta kvinnojourer erbjuder stödsamtal över telefon eller fysiska möten. Du kanske skulle kunna höra av dig till din lokala kvinnojour? Det brukar gå bra att ringa, mejla eller skicka sms. Du hittar kvinnojourer i din närhet på roks.se.

Till din fråga om ekonomisk våld skulle jag även där rekommendera att höra av dig till en kvinnojour. På många kvinnojourer jobbar personal som är van att hantera frågor om ekonomiskt våld och som kan hjälpa dig att ta reda på vilka möjligheter som finns. Många kvinnojourer har även kontakt eller samarbete med en jurist som skulle kunna svara på dina frågor. 

Om man har blivit tvingad eller lurad att skriva på ett lån så kan man göra en polisanmälan samt meddela låneföretag/kreditgivare som i så fall "fryser" lånet under utredningen. Beroende på hur lång tid det var sedan lånen togs så kan brottet vara preskriberat, alltså att det har gått för lång tid sedan brottet begicks att det inte går att väcka åtal. 

 

Jag hoppas att du har fått några tips här men eftersom det är många omständigheter som spelar in så rekommenderar jag att ta kontakt med en kvinnojour alternativt jurist som kan hjälpa dig. Du beskriver en frustration över att han fortfarande har makten över dig, och jag förstår den. Det brukar kallas för eftervåld. Även efter att relationen tagit slut så fortsätter förövaren att utöva makt och kontroll på olika sätt. Du är väldigt stark och jag hoppas som sagt att du har fått några tips på vägen. 

 

Systerliga hälsningar,

rokstjejjourer.se