Hjälp, inbillar jag mig att jag är gravid?

Hej!
Jag har pojkvän och äter p-piller. Vi har sex regelbundet och ibland händer det att jag kan glömma äta mina ppiller. Det hände nu under midsommarhelgen. Hade glömt äta 2-3 piller och vi hade under den tiden oskyddat samlag där han kom i mig. Jag brukar inte vara orolig när sånt händer. Men veckan senare så fick jag så otroligt ont i mina bröstvårtor och dom agerade inte som dom brukar. Detta höll i sig i ungefär en vecka.

Jag skippar även alltid min mens, alltså att jag äter ihop mina p-piller kartor så jag har inte haft någon mens på ett tag.

Jag är nu orolig om det här är tidiga graviditetstecken? Pga av mina onda bröstvårtor då jag aldrig upplevt det innan.
Däremot så skulle jag ha ätit sockerpillerna några dagar efter och få min mens men då åt jag ihop kartorna istället. Jag undrar då tror ni att jag kan vara gravid? Och när ska jag testa mig? Eller hade vi sex under den ”säkra” perioden precis innan mens?

Jag ska nämligen utomlands nu och kan inte sluta tänka på det här. Samtidigt vill jag inte göra ett test för tänk om det är positivt då kommer jag inte kunna åka på resan och veta om det. Jag vill alltså inte bli gravid utan kommer göra en abort då.

Hur ska jag gå till väga, känner inte att jag riktigt har någon att prata med förutom min pojkvän. Och han är ett jätte bra stöd men har ingen alls kunskap inom detta.
Pizza, 20 år
Svar från jouren

Hej Pizza! Tack för din fråga, jag ska göra mitt bästa för att besvara den så gott jag kan. 

Du beskriver att du är i en relation med en kille där ni har regelbundet sex och att du äter p-piller för att skydda dig själv från att bli gravid. Du beskriver nu att du och din kille har haft sex där du missat att ta ditt preventivmedel 2-3 dagar. Efter detta har du upplevt smärta i brösten och bröstvårtorna. Nu undrar du om det är så att det är tidiga graviditetstecken du upplever.

Att svara på huruvida du är gravid eller inte är svårt. Ömma bröst kan vara ett tidigt tecken för graviditet, men är även något som många upplever i sin vanliga menscykel. Det är även svårt att säga om perioden ni hade sex på var en "säker" period eller inte. Funktionen med p-piller är att ägglossningen ska utebli, alltså den delen av menscykeln där du kan bli gravid, men det är även viktigt att ta sina p-piller regelbundet för att detta ska fungera ordentligt. Det är alltså svårt att svara på om du är gravid eller inte, och det säkraste sättet för dig att få svaret på detta är att ta ett graviditetstest. Det finns särskilda graviditetstester som är framtagna för att kunna tas väldigt tidigt under graviditeten. Du kan även vända dig till din lokala Ungdomsmottagning och få hjälp med att utreda huruvida du är gravid eller inte. Du kan här söka på vilken Ungdomsmottagning som är närmst dig: https://www.umo.se/hitta-mottagning/ . Där kan de även hjälpa dig en eventuell abort, om det nu är så att du är gravid. Jag förstår dock din oro, och du är inte ensam om att oroa dig för att eventuellt vara gravid samt analysera kroppens olika signaler <3.

Kanske behöver du och din kille fundera på om p-piller är det bästa preventivmedlet för er? Det är viktigt att hitta ett preventivmedel som funkar bäst för en själv. Känner du att det ibland blir svårt att komma ihåg att ta dina p-piller regelbundet så kanske det inte är det bästa alternativet för dig? Det finns idag många alternativ på preventivmedel: kondom, pessar, hormonspiral, kopparspiral, p-stav, p-spruta och mycket mer! Det är viktigt att hitta det som passar bäst för en själv, ens livsstil och sexliv! Att hitta rätt preventivmedel är även det något man kan samtala om på Ungdomsmottagningen.

Jag hoppas att du fick någorlunda svar på din fundering. Önskar du att bolla detta mer med någon så kan du chatta med en jourtjej om din situation, eller något helt annat! Du hittar vilka Tjejjourer som har öppet just nu, samt när de har öppet, under följande länk: https://rokstjejjourer.se/jourer .

Ta hand om dig <3.

Jourtjej på Roks
Kategorier:
Kroppen