Hur litar man på någon ingen efter våld?

Jag var tillsammans med min kille i över ett år innan jag tillslut insåg vem han egentligen var och gjorde slut. Han var manipulativ på många sätt. Men min fråga rör sig det som hände om sex och våld. När han drack kunde han bli väldigt väldigt arg och vid två tillfällen blev han våldsam. Första gången ströp han mig och tryckte ner mig i sängen och jag skrek allt jag kunde så att hans pappa kom in i hans rum och då slutade han. Andra gången var vi utomhus på en fest. Det var mörkt ute och vi var nära vattnet när han började bli våldsam och då började jag skrika på hjälp, för jag trodde seriöst han skulle dränka mig. Men istället knuffade han mig otroligt hårt och gick därifrån. Jag såg inte det då som om det var någon allvarligt men nu börjar jag få flashbacks komma och jag känner mig rädd utan orsak.

Efter att han ströp mig klarade jag inte av att ha något runt halsen som halsband. Men efter ett tag ville jag istället att han skulle strypa mig varje gång vi hade sex, för då hade jag kontrollen. Och jag bad honom strypa mig hårdare för varje gång.

Sen i början när vi sågs hade vi sex, och jag liksom red honom när jag kollar ner på hans mobil och ser att han kollade på porr... Så jag räcker inte till? Jag mådde skit men försökte komma över det. Sen ett år senare ville jag att han skulle kolla på porr när jag ah, hade sex med honom bara för då är jag själv med på det. Då kanske jag kan komma över det om jag är med på det. Men det funkade inte. När vi sedan hade sex sen låg jag som en död fisk.

Oftast ville jag ha sex med honom men inte alltid. Det var vi flera tillfällen han försökte men jag sa "nej, jag har ingen lust". Då sa han "så du älskar mig inte?" och det var klart att jag gjorde så jag gick då med på det och försökte spela med att jag njöt. Då är det väl ingen våldtäkt? Jag gick ju med på det, fastän jag egentligen inte ville...

Jag känner just nu att jag mår skit kring allt som rör sex, och även att vara nära någon, ifall någon skulle strypa eller knuffa mig igen. Jag vill börja dejta, men hur vågar jag? Har även ätstörningar och självskadebeteenden som jag faller in i igen. Vill inte låta han vinna över mig, vill vara stark men kan inte. Han gjorde så mycket annat också... Jag trodde jag hade träffat den rätta. Har kontakt med psyk och pratade hela samtalet idag om det, men inte om exakt allt.
Förstörd
Svar från jouren

Hej!

Vad starkt av dig att vända dig hit med dina tankar och funderingar.

Du berättar att du har haft ett ettårigt förhållande med en kille och att du nu har tankar, funderingar och tillbakablickar kring händelser som ägde rum under förhållandet, exempelvis när han var våldsam eller när ni hade sex. Inledningsvis vill jag lyfta att du är stark och att det som har hänt dig är ett tecken på våld från din före detta partner. Du har rätt att få hjälp att bearbeta händelser som har satt sina spår i dig och du har även rätt att polisanmäla våldet. Du berättar vidare att du har påverkats av händelserna genom att exempelvis inte kunna bära halsband efter att ha blivit strypt, och genom att ta egen kontroll över händelser. Det du beskriver kring att anpassa situationen så att du har kontroll och att bli påverkad på olika sätt efteråt är vanligt förekommande och jag vill lyfta att du inte är ensam!

Du beskriver även tillfällen då du själv har uttryckt att du inte vill ha sex och att du har fått frågan om du älskar din före detta partner. Du funderar kring om det är en våldtäkt du har blivit utsatt för eller inte, i och med att du gått med på att ha sex trots att du inte ville. Enligt 6 kap. 1 § Brottsbalken krävs det numera att sex ska ske på frivilliga former både innan och under sexet för att det ska räknas som samtyckligt. Om du har varit tydlig med att du inte velat ha sex och haft det mot din vilja kan det tänkas vara en situation där det inte funnits fullt samtycke.

Du funderar även på hur du ska börja dejta igen och hur du ska våga träffa någon ny. Det kan behöva ta tid innan du har bearbetat det du blivit utsatt för. Det kan även ta tid innan du känner dig redo för att börja dejta igen och det är okej! Du har även upprättat en kontakt med psykiatrin, vilket är ett modigt steg. Du nämner även att du vill vara stark och jag vill lyfta att du är stark! Du har inte bara funderat och upprättat kontakt med psykiatri utan även påbörjat en resa för att bearbeta det du varit med om. Det du har varit med om och blivit utsatt för är inte okej att bli utsatt för. Du är alltid åter välkommen med dina funderingar till chatt, telefon eller frågelåda. 

Ta hand om dig!

Rokstjejjourer.se