Kärleksproblem

Jag har börjat gilla en kille jag gick i samma klass som under mina 3 år på gymnasiet. De senaste veckorna så har vi kommit närmre varandra och har en viss kemi emellan oss. Men på en fest så var min så kallade bästa vän något extremt klängig på honom och har förklarat för henne att jag tycker det var fult gjort, men hon verkar inte förstå. Tycker verkligen om denna killen och hade gärna velat satsa på honom, men det andra problemet är att vissa i min familj&släkt har åsikter om folk som invandrar till Sverige och pratar nedlåtande om invandringen, och killen jag tycker om är ifrån Afghanistan. Vad ska jag göra angående min ”bästa vän” och min familjs åsikter?
/ tjej 20 år
Tjej 20 år
Svar från jouren

Hej,

Tack för att du skriver in till oss!
Vad spännande med killen du gillar! Vad tråkigt med din vän och din familj!
Det din vän gjorde är såklart inte så schysst. Men är killen intresserad av dig så borde inte hennes agerade påverka hans känslor för dig. Det var bra att du pratade med din vän, tråkigt att hon var oförstående. Förhoppningsvis gör hon inte på samma sätt igen. Men förstår om du känner dig ledsen på henne. Kanske kan du försöka förklara för henne igen varför du blev besviken och hoppas att hon förstår?

Vad tråkigt att din familj uttrycker sig rasistisk. Självklart ska det inte påverka vem du umgås med eller har ett förhållande med! Om du vågar så kan du försöka säga till dem att de uttrycker sig opassande, eller helt enkelt gå där ifrån. Det är så klart tråkigt för dig att höra dem uttrycka sig på detta sättet, än värre om de uttrycker sig på detta sättet och någon som kan ta illa upp personligen behöver höra det. Till exempel killen du gillar. Du har ingen skyldighet emot din familj att berätta att du dejtar någon, eller vem du dejtar. Speciellt inte om det innebär att de skulle utsätta killen du gillar för rasism. Så, stå på dig! Du få så klart umgås/vara kär i den du vill. Det ska inte de få stå i vägen för!

Ta hand om dig!

Rokstjejjourer.se