Min pappa

Hej. Jag är 23 år och har under den senaste tiden börjat återuppleva min barndom i form av drömmar. Saker som jag förträngt.

Min pappa har under hela min uppväxt blivit väldigt arg över i stort sätt allt. Jag har under uppväxten sett och hört min pappa fysiskt misshandla och kalla mamma otroligt hemska saker. Pappa har även förnedrat och hotat mig många gånger. Han har även varit extremt manipulativ och lagt skuld och skam på mig och min syster. När jag var liten rymde jag alltid hemifrån så fort pappa blev arg, jag hoppade ut genom ett fönster och sprang. Pappa har under flera tillfällen skrikit åt mig medan han väldigt hårt tagit tag i mina armar.

Efter mycket om och men skiljde sig mamma från pappa. Under denna period hotade pappa mig med att han skulle ta livet av sig på grund av skilsmässan. Det han visste var att jag i många år lidit av psykisk ohälsa med självmordstankar. Efter denna dag påbörjade jag resan att börja återuppleva min barndom.

Tyvärr så tror jag någonstans att lilla jag, 13 år gammal började uppleva självmordstankar på grund av min pappa.
M
Svar från jouren

Hej. Tack för att du delar med dig om dina upplevelser, det är modigt av dig!

 

Du skriver att du har börjat återuppleva din barndom, som har innehållit våld då din pappa har misshandlat din mamma. Du berättar också att din pappa har varit våldsam mot dig i form av psykisk manipulation mot dig och din syster, och lagt mycket skam och skuld på er, men han har även hållit i dina armar hårt. Du har även rymt hemifrån flera gånger, och du tror att dina självmordstankar kommer från din pappas beteende. 

 

Du förtjänar att leva ett liv fritt från våld, där du är trygg i ditt hem och i din omgivning. Det din pappa utsatt dig, din syster och mamma för är inte okej. Mycket av det du beskriver låter både som fysisk och psykisk misshandel, och det är vanligt att sådana upplevelser kan påverka ens liv. Det är också vanligt att försöka förtränga traumatiska händelser, dock händer det ofta att händelserna gör sig påminda förr eller senare. Via vårdcentralen kan en söka stöd och få hjälp att bearbeta jobbiga saker via exempelvis samtalsstöd, hur skulle det kännas att söka stöd i det upplevt?  

 

Du skriver även att du under flera år har lidit av psykisk ohälsa och självmordstankar. Jag vet inte hur du mår idag, men även för detta kan en få hjälp för via vårdcentralen eller psykiatrin. Om du skulle bli rädd för att du ska ta ditt liv kan en alltid åka in till psykakuten eller ringa 112. Det finns även digitalt samtalsstöd att få på exempelvis mindler eller kry, om det skulle kännas lättare att ta en första kontakt via nätet. Vi på ROKs tjejjourer finns också här för dig och pratar gärna mer med dig, du är alltid välkommen att prata med oss i någon av våra chattar, via mail eller telefon. Mer information om vart du kan vända dig och vilka jourer som har öppet hittar du på https://rokstjejjourer.se/18/frontage-18-30.

 

Du förtjänar att må bra, du är värdefull!

 

Ta hand om dig <3

Kram

Rokstjejjourer.

 

Rokstjejjourer