Obehaglig känsla av sex

Jag är en hetrosexuell tjej på 19 år som aldrig har haft samlag. Jag kan känna att jag skulle vilja ha sex men får så obehaglig känsla varje gång jag försöker föra upp något i slidan. Det spelar ingen roll om det är en tampong eller ett finger. Slidan känns så trång och väldigt obehagligt. När jag försöker får jag höjd puls, blir helt varm och yr som om jag ska svimma. Sedan blir jag ledsen och tänker att jag kommer leva ensam för resten av livet. Jag känner mig också väldigt omogen och "efter" p.g.a. detta även om jag i andra aspekter av livet är mogen, ansvarstagande och ligger steget före. Alla mina vänner har sex och är i relationer. Jag har inte några dåliga erfarenheter av sex i mitt liv som skulle kunna kopplas till det jag upplever. Jag är även jätterädd för att gå till en gynekolog efterom jag hört tjejkompisar berätta om verktygen de för in. Känner mig så ensam om detta problem och känner för mycket skam för att prata om det.
Tjej 19 år
Svar från jouren

Hej fina du!

Tack för att du delar med dig och vänder dig till oss med dina funderingar. <3

Du är 19 år och inte haft samlag. Du kan känna lust att ha sex men upplever en obehaglig känsla varje gång du försöker föra upp någonting i slidan. Du skriver att du skäms över att prata om detta, är rädd att du kommer vara ensam hela livet och känner dig "omogen" på denna aspekt i jämförelse med dina jämnåriga.

Vill att du ska veta att du inte är ensam om detta problem du beskriver och att det finns hjälp att få. Det är inte heller ovanligt att inte ha haft samlag i din ålder. Det är viktigt att känna sig bekväm och trygg när man väljer att ha sex. Ingen annan än du själv kan bestämma när du är redo för att ha sex. Det är viktigt att känna efter vad du vill och inte jämföra dig med andra, trots att det inte är lätt att sluta jämföra sig. Som du skriver ligger du före i andra aspekter i livet. Vad gäller sex ska det inte vara någon prestige kring att ha haft sex eller inte.Det är viktigt att inte ha sex när det gör ont. Sex ska vara skönt och att ha sex trots att det gör ont göra mer skada än nytta.

Du berättar att du är jätterädd att gå till en gynekolog utifrån vad dina tjejkompisar har berättat. Har full förståelse för att det de berättar låter obehagligt. Samtidigt är det viktigt att du får hjälp med detta då det är något du besväras av. För det behövs någon som är expert. En gynekolog och/eller barnmorska brukar genomföra gynekologiska undersökningar. Du kan höra av dig till vårdcentral, en gynekologisk mottagning eller ungdomsmottagningen för att boka en tid. I samband med att du bokar en tid kan du berätta om dina besvär och att du är orolig för undersökningen så att gynekologen vet om det i förväg. Om du vill kan den som ska undersöka dig visa och förklara hur undersökningen går till. Kom ihåg att det alltid är du som bestämmer om du vill bli undersökt eller ej. Du kan också be den som undersöker dig att sluta eller pausa om det känns jobbigt. Genom att kommunicera med den som undersöker dig kanske det förhoppningsvis känns lite lättare. På 1177.se kan du läsa om hur en gynekologisk undersökning går till, kanske känns det lite lättare att veta om hur det går till inför?

Det finns fler former av sex än vaginal penetration. Exempelvis kan du ha oralsex eller smeksex istället. Kanske kan du prova självstimulering av klitoris med fingrar eller vibrator? Det viktigaste är att du känner dig bekväm med det du väljer att testa, om du väljer att testa.

Du skriver att du är rädd att du aldrig kommer att få en partner på grund av detta problem du upplever. Det finns så mycket mer till en romantisk relation än sex och det finns flera olika sätt att ha sex på. Dessutom finns det hjälp att få med de problem du upplever. Du har rätt till möjligheten att kunna ha och njuta av sex utan smärta.

Önskar dig stort lycka till!

Ta hand om dig <3

 

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen