Sa ja mot min vilja

Hejsan!
Träffat en kille ett tag men det har varit mycket upp och ner. Vi hade inte setts på ett tag pga han har barn och det har kommit saker emellan men haft daglig kontakt på telefon.
Senast vi sågs kom jag till honom, han började prata om sex direkt men sa att jag inte ville ikväll pga att jag ville umgås med honom och inte bara ligga och sen dra. Men kvällen gick, han försökte flera gånger men jag sa stopp. Efter många försök från hans sida orkade jag inte mer utan gick med på vad han ville enbart för att få det överstökat och jag orkade inte med hans tjat.
Under hela sexet kändes det fel och jag är så ledsen och besviken på mig själv i efterhand att jag kunde vara så svag.
Vad ska jag göra och klassas detta som ett övergrepp även fast jag mot min vilja gick med på det?
Emelie
Svar från jouren

Hej,

Du är modig och stark som berättar för oss vad du varit utsatt för<3

Det du har varit utsatt för är en våldtäkt. Tjatsex behöver inte infatta något våld, men är fortfarande en typ av övergrepp där offret blir psykiskt utpressat av förövaren. Tjatsex är en vanligare form av övergrepp än överfallsvåldtäkter och det är aldrig okej att tjata till sig sex. Ibland kan man känna att man ger upp för att han tjatar så mycket. Det är viktigt att du kommer ihåg att det inte är ditt fel. Skammen och skulden ska ligga på honom. 

Det viktiga är hur du kände. Du skriver att sexet kändes fel och att du är ledsen och besviken på dig själv, men det var han som gjorde fel som utnyttjade dig när du tydligt sagt och visat att du inte ville. Det är svårt att säga nej till någon man tycker om och den man tycker om ska inte göra saker mot ens vilja.

Man kan må dåligt när något sånt händer, det är lätt att skuldbelägga sig själv. 

Vi fungerar olika och bearbetar vår trauma på olika sätt. Det kanske är ett sätt för dig att bearbeta vad du varit med om, kan de stämma? Det är viktigt att du vet att du är viktig och att de du varit utsatt för inte är okej. Tjejer som hör av sig till oss på chatten beskriver många gånger att de upplever att de är deras fel varför övergreppet skedde. Det är därför viktigt för oss att berätta för dig att det inte är ditt fel, utan skulden ska finnas hos den som utsatte dig.

Ett sätt att hantera det man varit med om kan också vara att prata med någon. Finns det någon i din närhet som du är trygg med och litar på som du vill berätta för? Vi finns alltid här för dig och lyssnar på dig oavsett vad du vill berätta. Du kanske behöver hjälp för att kunna bearbeta och hantera det du varit med om, hur känns det att jag säger så? Vi finns i alla fall på chatten eller telefon om du vill prata om det. Vi kan stötta och hjälpa dig så mycket som du vill.

Du beskriver att du blivit våldtagen. Det är därför viktigt att du vet att det är brottsligt att våldta någon. Hur skulle du känna av att anmäla våldtäkten till polisen? Sedan 2019 har vi en samtyckeslag i Sverige. Det innebär att en kille som våldtagit en tjej som inte gett samtycke kan dömas till våldtäkt.

Det du har beskrivit är en vanlig situation och du är inte ensam. Du kan kontakta din ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få prata med en kurator. Du är även välkommen tillbaka hit, via frågelåda, chatt eller telefon för att prata om vad som har hänt dig. 

Som jag beskrivit tidigare så är du väldigt stark och modig som vågar prata om detta. Det är inte alltid lätt<3 Du förtjänar att må bra. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss via frågelådan, chatt eller telefon om du vill fortsätta prata om detta eller prata om något helt annat.

Systerliga hälsningar,

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Sexuellt våld