Sexuella trakasserier

Killarna i min klass brukar ofta ta på min rumpa fast jag inte bett om de och att dom inte ens frågat och första gången var jag så choklad så jag kunde inte få ord ur min mun för jag trodde dom va mina bästavänner och trodde inte dom skulle göra så och sedan fortsätter dom eftersom jag inte sa något första gången dom gjorde de. Vad ska jag göra ?
Livlös människa
Svar från jouren

Hejsan!

Tack för din fråga!

Va starkt att du hör av dig och berättar. Du beskriver hur killarna i din klass vid  flertal tillfällen har tagit på din rumpa utan din tillåtelse. Precis som du skriver i rubriken så är detta sexuella trakasserier. Killarna har ingen som helst rätt att göra så mot dig utan dina gränser ska alltid respekteras och lyssnas på.

Du skriver att du blev så chockad att du inte sa någonting första gången det hände och att chocken gjorde så att du inte kunde få ur dig några ord. Det är en vanlig reaktion på sexuella trakasserier och övergrepp. Kroppen fryser till och gör det fysiskt omöjligt för oss att göra motstånd. Det är helt enkelt inte möjligt för oss att varken säga eller göra någonting när kroppen hamnar i ett chocktillstånd.

Att du inte sa något första gången de tog på din rumpa gör det inte mer okej för dem att göra det igen och varje gång de gör så emot din vilja så gör de sig skyldiga till ett allvarligt brott.

Hela ansvaret för detta ligger hos killarna, du har inte gjort några som helst fel.

Det är lärarnas och de andra vuxna på skolans ansvar att se till så att eleverna är trygga och säkra i skolan och därför tänker jag att det vore bra om du, kanske tillsammans med en kompis om det känns lättare, berättar för exempelvis en lärare eller en kurator om vad killarna utsätter dig för.

Finns det någon annan vuxen som vet om vad killarna utsätter dig för? Om inte, finns det någon som du skulle känna dig bekväm med att prata med?

De vuxna har skyldighet att hjälpa, lyssna och stötta dig.

Det finns även möjlighet för dig att gå till polisen med detta, då sexuella trakasserier är en brottslig handling och olagligt.

Du kan läsa mer om hur en anmälan går till på polisens hemsida.

Det viktigaste att bära med sig är att det killarna gör mot dig absolut inte är ditt fel! De spelar ingen roll om du inte sa någonting första, andra, eller tredje gången du tog på dig, eller om du har sagt till nu i efterhand. Hela ansvaret ligger hos killarna och de är dom som gör fel.

Hör gärna av dig igen! <3

Stor kram

 

 

Roks tjejjourer