Sexuellt ofredande på nattklubb

Hej,

På nyår så skulle jag och min bästa kompis gå ut till en nattklubb i.
Det började med att en tjock kille i kom fram till oss några gånger under kvällen å vi ville liksom it vara otrevliga så vi försökte smita undan lite diskret vilket funkade.
Ungefär 02:30 kmr han fram igen å jag var väldigt full och vi försökte smita undan men misslyckades. Han tog sedan tag i mig och började dansa med mig och jag var motsträvig och sa nej och försökte dra mig ur men han var stark så han kunde hålla kvar mina händer. Sedan kramade han mig bakifrån och började torrjucka mot min röv och förflyttade sig runt mig medan han fortsatte att jucka mot mig, senare försökte han hångla upp mig och jag sa då nej och vände huvudet i motsatt riktning eftersom han höll fast mina armar.

Han tog sen ett ännu hårdare grepp runt mig så att jag inte kunde röra mig och började fråga om vi skulle gå till sofforna och jag sa nej ett par gånger innan han började dra med mig dit, men han såg sen en vakt lite längre bort. Han vände om och sa då att vi skulle gå till toan och jag sa tydligt nej eftersom jag visste att han tänkte våldta mig där men han accepterade inte detta nej och började dra med mig dit fortfarande i ett hårt grepp där jag inte kunde röra mina armar. Har inget minne om hur jag tog mig ur det men jag vet att han inte han dra med mig till toan.

Min kompis såg hela händelsen men vågade inte ingripa och hon visste inte vad hon skulle göra utan det ändå gjorde var att säga att jag skulle säga att jag skulle gå på toa fast han tänkte våldta mig där. När jag hade lyckats fly så gick jag gråtandes därifrån och grät vid trappan i 1 timme.

Jag vågade inte gå fram till vakterna och berätta eftersom jag skämdes över att han juckade mot mig och tänkte våldta mig och min kompis tyckte inte att jag skulle säga till dom. Jag valde att gå hem eftersom min kompis övertygade mig att ha inte hade gjort något olagligt och att det var mitt fel att han gjorde som han gjorde.

Jag börjar bli övertygad om att det var mitt fel för att jag hade på mig för kort kjol och för urringad tröja och jag borde ha sagt nej fler gånger och försökt slagit honom. Hon tyckte även att det hade varit onödigt att polisanmäla eftersom han inte gjorde något olagligt

Jag mår så dåligt över detta.
18
Svar från jouren

Hej! 

Vad fint att du hittat till oss och väljer att dela med dej av det du upplevt! 

Du berättar att du och din kompis var på nattklubb under nyår och att en kille vid ett flertal gånger sökt kontakt, som ni diskret avvisat. Trots detta så kom han senare ändå fram till dej och dansade vid dej samt höll fast dina händer och torrjuckade på dej fast att du gjorde motstånd och visade ointresse på flera sätt. 

Redan nu gör han fel och respekterar inte dina gränser trots att du visat med ord och handling att du inte vill ha med honom att göra. Du hade inte kunnat göra mer än vad du gjort, det du gjort är helt rätt och ska en person uppfatta och tolka som att de gått för långt och ska avbryta det de gör. Det var tydligt från din sida! Han slutar inte fast att du gjort allt i din makt och du berättar att han tar dig med våld mot toaletten där du beskriver att du börjar känna en rädsla för att du kommer bli våldtagen och på något sätt lyckas slita dej loss. 

Du berättar att din kompis såg allt men inte vågade ingripa sen förstår jag inte vad du skrivit? Jag tolkar det som att kompisen sagt att du skulle säga "Jag ska bara på toan" (till vakten, till killen?) trots din rädsla för att bli våldtagen? Hon sa även att han inte gjort något olagligt samt att det var ditt fel "att han gjorde som han gjorde". Jag kan förstå att din vän kanske var rädd för att ingripa då killen i fråga var våldsam och i såna situationer när en ser sin vän vara i fara på olika sätt så är det svårt att veta hur kroppen reagerar. I hennes fall kanske hon blev överrumplad och verkligen inte visste vad hon skulle göra? Det är något ni kanske ska prata vidare om så att ni förstår varandra om du känner att det behövs?

Men det du sen berättar bekymrar mig. Att hon rått dej att följa med honom, att han inte gjort något fel samt att det var ditt fel att detta skedde - det stämmer inte någonstans! Även att hon inte tyckt du skulle gå vidare med ärendet till vakt och polis är fel, sålänge du inte kände att du inte ville det för det är en annan sak. Vad kände du i detta tillfälle? Ville du prata med vakten, ville du göra en polisanmälan? Hade det sett annorlunda ut om din vän stöttat dig oavsett val? 

Det du har blivit utsatt för är både sexuellt- och fysiskt våld och det är vanligt att den som blir utsatt för sexuellt våld känner skam och skuld, som du i beskrivit i och med att du skämdes över hans handlingar och att det var ditt fel pga. din klädsel mm. Felet och problemet ligger hos killen då det var han som gjorde detta mot dig - du har inget ansvar i detta. Jag vill förtydliga: du ska inte behöva skämmas eller känna skuld då det var han som gjorde detta mot dej trots att du tydligt sagt ifrån och gjort motstånd.  

Jag förstår att du mår dåligt över detta, vi finns för att stötta, stärka och lyssna på dej oavsett. Du är jättestark som tagit dig tid att berätta om detta och du är välkommen att höra av dej till rokstjejjourer.se igen! Vi har även chatt (och telefon) där du får svar lite snabbare. Länkar till vilka som har öppet just nu och hur du når dem: Chatta | Roks tjejjourer

Ta hand om dej <3 

rokstjejjourer.se