Tampongrädsla

Hej!
Jag är 18 år och ville idag för första gången använda tampong. Jag har försökt tidigare men det har inte gått och jag har varit för rädd. Det har gjort för ont och tampongen har liksom fastnat på vägen och kännts torrt och rivig. Idag hade jag riklig mens, men jag onanerade också för att vara säker på att det skulle gå smidigt in. Jag tryckte in tampongen och det gick förvånansvärt lätt, men den skulle nog gått lite högre upp. Men det som skedde var att jag blev helt yr i huvudet. Det började brusa i öronen och svartna för ögonen. Jag fick plötsliga svettningar. Jag blev tvungen att ta av mig alla kläder och lägga mig ned på kakelplattorna. Det pågick i max 10 min men jag låg kvar i 30 min för jag vågade inte ställa mig upp och känna svimmningskänslan. Vad var det som hände med mig? Jag läste om panikångestattack och kände igen symptomen. Kan man verkligen få det bara så där? Känns som en löjlig anledning. Jag har aldrig haft sex och är rädd att något liknande kommer ske vid mitt första samlag med en kille. Är så himla rädd för att det ska göra ont. Tycker även att det känns som att "alla" i min ålder har haft sex vilket gör ångesten värre och som att man är helt ensam om det. Som att man är konstig. Jag vill ha sex men är för rädd.
Chokladtopp, 18 år
Svar från jouren

Hej!

Vad bra att du kontaktar oss med dina funderingar! Du skriver att du använt en tampong för första gången. Du har försökt tidigare men att det inte gått och du varit för rädd. Idag när du försökte var du extra noga med att det skulle gå smidigt in och det gick också lätt till en början. Men när du satt in tampongen började du må dåligt. Du undrar vad som hände med dig?

Jag kan tyvärr inte svara på vad det var som hände. Så där dåligt ska du förstås inte behöva må när du använder en tampong. Jag kan inte ge några medicinska råd eller så, så jag vill tipsa dig om att vända dig till vården, till exempel en ungdomsmottagning. Här hittar du kontaktuppgifter till din närmaste ungdomsmottagning: https://www.umo.se/hitta-mottagning/

De som jobbar på ungdomsmottagningen är också vana att prata med unga personer om sex. Kanske kan du prata med dem även om din oro för att ha samlag? Du skriver att du vill ha sex men är för rädd. Och du känner som att ”alla” i din ålder har sex vilket gör ångesten värre. Jag vill dock säga att även om det kan  kännas så, så är det många som också vill vänta med sex och det finns många olika anledningar. Kanske vill man inte, eller känner sig inte redo helt enkelt. Du skriver ju dock att du vill men är rädd, så därför tänker jag att det är bra att prata med en ungdomsmottagning om detta. De kan hjälpa dig med din oro.

Lycka till och ta hand om dig! 

Varma hälsningar,

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen