Trakasserier typ?

Jag var dyngrak en kväll och då kom en kille ( han var nykter) jag fick lägga huvudet på hans knä, men jag visste inte vad jag höll på med för jag hade aldrig gjort detta i nyktert tillstånd, men sen så la vi oss bredvid varandra typ skedade vilket jag inte riktigt var bekväm med men jag orkade inte röra mig, sedan tog han på mina bröst och rumpa (jag hade kläder på, men ingen bh) jag ville inte men orkade inte säga något för var så onykter, jag hånglade med honom också och sen ville han fråga om jag hade underkläder och jag blev obekväm men jag sa ja, och sen så ville han göra mer men jag sa att de inte skulle hända mer för tyckte redan de gått för långt, jag sa även till mina vänner att inte lämna mig där ute med honom men dem stack ändå, sen så ljög jag och sa att jag skulle komma tillbaka men att jag skulle på toa, sen låste jag in mig där och somnade halvt, sen skrev han att jag skulle gå till honom men jag sa nej och han tyckte jag var jätte dryg, men jag struntade i de och blockade honom, sedan drack jag resten ur min vodka för jag mådde så dåligt över de, men jag undrar bara liksom är det mitt fel för jag vet att han var nykter och jag va dyngrak och kunde knappt stå men de var ändå jag som la mig bredvid han så han hade möjlighet.
Sushi, 14 år
Svar från jouren

Hej fina du! Tack för att du vänder dig hit med dina funderingar och för att du delar med dig om vad du varit med om.

Du berättar om att du var berusad och fick lägga huvudet i en killes knä vilket resulterade i att det skedde saker du inte var bekväm med och inte ville. Du skriver att du mådde väldigt dåligt efteråt och undrar om det är ditt fel. Först och främst vill jag att du ska veta att det inte var ditt fel. För att två personer ska engagera sig i någon form av sexuell handling (skeda, hångla, röra vid varandras kroppar eller ha samlag) krävs att båda personerna tydligt har uttryckt ett ja till den sexuella handlingen, via ord eller handling. Detta framkommer av samtyckeslagen. Att fortsätta med en sexuell handling mot någon som inte vill är ett övergrepp, vilket är brottsligt. I ditt fall är det tydligt att du inte sagt ja. Du var inte bekväm med att ni skedade och ville inte att han skulle ta på din kropp. Du skriver att du hade svårt att uttrycka att du inte ville på grund av berusningen. Att inte säga nej är inte detsamma som att säga ja. Det är alltså killens uppgift i den här situationen att ta reda på om du verkligen vill eller inte, annars bör han utgå från att du inte vill. Det är brottsligt att utföra sexuella handlingar med någon som är berusad eller som av någon annan anledning inte kan ge sitt samtycke.

Vill också passa på att bekräfta dig i att du inte var dryg som sa nej när killen bad dig komma tillbaka till honom. Det var starkt av dig att säga nej och säga att det inte skulle hända mer mellan er och gick iväg till toaletten. Du skriver också att du bad dina vänner att inte lämna dig själv med honom men att de gick ändå. Hur känns detta för dig nu efteråt? Har du och dina vänner pratat något om det? Det är viktigt att vänner tar hand om varandra, särskilt i en sådan här situation.

Hur mår du nu? Efter ett övergrepp är det inte ovanligt att känna skuld eller skam. Det är viktigt att du kommer ihåg att det som har hänt inte är ditt fel. Det är killen som har utsatt dig som har ansvaret och skulden för det som hände. Du ska aldrig behöva tänka "om jag inte hade lagt mig bredvid honom" eller "om jag inte hade druckit så mycket".

Många mår bättre av att prata om det som har hänt. Finns det någon som står dig nära som du kan anförtro dig till om detta? På en ungdomsmottagning kan du också få hjälp att bearbeta det du varit med om. Om du går i skolan kan du vända dig till skolkuratorn. Vi finns på chatt och telefon om du vill prata om det som har hänt, oavsett hur mycket du vill berätta. Den som vänder sig till oss är alltid anonym. Det finns flera olika kvinno- och tjejjourer i landet. Vissa erbjuder även samtalsstöd på plats. Du kan också vända till Novahuset - för dig som utsatts för sexuella övergrepp.

Ta hand om dig och skriv gärna till oss igen om du behöver mer stöd eller vill prata mer om det som har hänt. Vi finns här för dig.

Kram <3

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Sexuellt våld