Vet inte om jag är gravid eller inbillar mig.

Har på senaste månaderna haft väldig konstig mens som kommer och går med jätte korta mellan rum. Och sen 2,5 månader tillbaka har jag inte haft någon mens alls men har jätte mycket mensvärk, eller ja det känns som det. Har varit lite yr vissa dagar och har sura uppstötningar och måste kissa typ hela tiden.. Har varit väldigt trött och knappt orkat med att göra något, och mitt humör är upp och ner hela tiden och är hungrig hela tiden. Nu senaste veckan har jag börjat få ont i brösten också.
Men en sak är att jag har spiral… så känns omöjligt att ja ska kunna va gravid.
Tog ett test för 6 veckor sen och ett för 3 veckor sen och båda var negativa.
Vad kan det va?
19år
Svar från jouren

Hej!

Till att börja med vill jag säga att du är modig som vågar dela med dig till oss.

 

Du skriver att du haft konstig mens, och att du sedan inte haft någon mens alls, men att du trots detta har mensvärk. Du har haft besvär med yrsel, sura uppstötningar, trötthet och humörsvängningar. Du berättar också att du börjat få ont i brösten och att du behöver kissa hela tiden. Allt detta trots att du har spiral och tagit graviditetstest som visat negativt.

Det är svårt att säga exakt vad det kan vara som gör att du mår såhär. Det är bra att du tagit graviditetstest, då du kan utesluta graviditet. Det är förståeligt att en tänker på graviditet med dina symtom. Utebliven mens kan bero på flera olika saker, såsom stress, hård träning, dåligt mående eller annan sjukdom. Att mensen försvinner en period är ganska vanligt, men det är ändå bra att kontakta en ungdomsmottagning, där en kan få hjälp och stöttning när kroppen inte känns som vanligt. Det kan också vara bra att kontakta en ungdomsmottagning om en har värk i nedre delen av magen, som du beskrivit. Ungdomsmottagningen kan hjälpa dig att ta reda på vad det kan vara som orsakar dina symtom och utesluta graviditet eller könssjukdom. Personalen på ungdomsmottagningen har även tystnadsplikt och ett besök är kostnadsfritt för ungdomar mellan 13-23 i de flesta orter. På umo.se går det att lätt hitta en ungdomsmottagning där du bor.

Det är också vanligt att mensen försvinner vid hormonella preventivmedel, nu vet jag inte vilken typ av spiral du har. Vid hormonspiral är det vanligt att mensen först blir oregelbunden och ser lite annorlunda ut, för att sedan försvinna helt. Tillsättningen av hormoner i kroppen kan också ge symtom som yrsel, trötthet, humörsvängningar och ont i brösten. Det kan ta upp till sex månader innan kroppen vänjer sig vid preventivmedlet. Barnmorskan på ungdomsmottagningen kan även förklara biverkningarna mer ingående och ge dig råd kring dina symtom.  

 

Du kan läsa mer om hormonspiralen på denna sida om du vill:

https://www.umo.se/sex/skydd-mot-graviditet/hormonspiral/

 

Tack för att du hörde av dig till oss. Du förtjänar att må bra, och du är långt ifrån ensam om din situation. Vi finns här för dig och du får gärna höra av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

 

Ta hand om dig!

Rokstjejjouren.se

Rokstjejjourer
Kategorier:
Kroppen