Bada med tampong utan mens

Hej! Jag har ett problem. Varje år brukar jag och min släkt åka och bada (i badhus) dagen innan julafton och jag planerar att få min mens precis på den dagen. Om det nu skulle bli så att jag inte fått den och den skulle råka komma under tiden vi är i simhallen, kan jag ha på mig tampong då. Även om den kommer eller ej. Jag har läst att man kan bli torr om man har tampong och undrar om detta kan ske även om man badar? Jag planerar att sätta in tampongen precis innan vi badar och sedan ta ut den direkt efter och undrar om detta kan var en lösning? Alla svar är hjälpsamma🙏
Nervös
Svar från jouren

Hej, vad fint att du hör av dig till oss! 
Jag förstår att du kan känna att det är en jobbbig situation du står inför när du inte vet om mensen kommer att påverka badet eller inte. Du har rätt i att du kan bli väldigt torr och att det blir obehagligt både vid in och utsättning om en använder en tampong utan att en har mens. Den kommer att vara torr även när du badar då vatten vanligtvis inte kommer in i slidan vid bad. Små mängder blod syns inte i vatten, men du kanske inte känner dig bekväm att gå utan skydd? Vilket är helt normalt och jag tror att många kan känna igen sig i det. 
Jag har läst på lite nu på 1177 bland annat och kan inte hitta att det skulle vara farligt utan som du själv skriver kan vara obehagligt eller göra ont på grund av torrhet. Dock står det också att om en gör det för ofta kan detta leda till torraslemhinnor vilket kan leda till ytterligare besvär, men det kan behadlas receptfritt från apoteket. 

Jag skulle säga att gör det som får dig att känna dig bekväm, men att ha i åtanke att det kan bli obehagligt att ta ut och att därför inte ha den inne längre än nödvändigt!
Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga, om du undrar något mer är du välkommen att höra av dig till oss igen, antingen via frågelådan eller någon av våra chattar! 

Hoppas du får det kul på badet och att du har en fin jul! Ta hand om dig!

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen