Gjorde det med vilja fast jag ABSOLUT inte ville

Hej, jag är en tjej på 15 år som behöver hjälp för jag inte riktigt vet hur jag ska se på den här situationen. Det hände för ungefär 5 månaders då jag var 14 år.

Jag hade varit tillsammans med en kille i 4 månader (distansförhållande) han var 18 år. Han var väldigt manipulativ och höll på med droger. Efter mycket bråk och massa tjafs gjorde jag slut. Vi bestämde ändå för att träffas och prata om det här. Innan vi räddades ville jag absolut inte ha nått med honom o göra. Jag träffade han iallafall i en liten stad utanför min stad. O som vanligt påverkade han mig och fick mig att känna att vi kunde va vänner iallafall. Jag hade bestämt mig sen långt innan att vi bara skulle ses o prata och ABSOLUT inte göra nått annat. Han skulle sova kvar i staden på ett vandrar hem medans jag skulle åka hem senare på eftermiddagen/ kvällen.
När vi kom till hans rum la ja mig automatiskt i sängen utan att tänka efter. Han la sig bredvid och de sluta med att vi hångla typ. Och även fast ja inte ville innan så var jag ändå okej med det. Men sen började han ta på mig och jag sa gång på gång att det var en dåligt idé. Jag vågade inte säga emot helt utan sa bara de va en dålig idé. Han sa meningar som. ”Men nu har jag redan gjort det där så jag kan lika gärna göra det där också.” Jag fortsatte att säga att det inte var en bra idé och jag har för mig jag även sa nej en gång. Men tillslut sa jag typ okej till sex. För han tjafs massa fast jag ville egentligen inte.

Efter det var klockan mycket så jag åkte tillbaka hem med buss. Jag mötte min kompis och vågade inte berätta för henne att han gjort det mot min vilja så ja sa jag var med på det.

Dagen efter skulle vi ses igen. Jag vet inte varför, för efter det som hänt borde jag absolut inte ha velat men han blev typ arg för jag lovat så vi sågs igen. Min plan för den dagen var att faktiskt ligga med honom. Jätte dumt av mig. Jag hade sagt till min vän jag hade gjort det med vilja och ville inte ljuga för henne. Ville inte heller ha dåliga minnen av sex. Så jag kände att jag ville göra det då för att ha gjort det och varit med på det en sista gång. Egentligen så ville jag ju inte alls men han hade typ påverkat mig att vilja. Så vi hade picknick och sen låg jag med honom.

Efteråt mår jag jätte dåligt över det här. För jag ville ju inte egentligen men varför jag gjorde det med vilja dag 2 kan ja knappt ens svara på. Så jag undra bara hur någon annan skulle se på hela situationen som inte är jag.
HarMåttBättre2.0
Svar från jouren

Hej,

Jag vill börja med att tacka för din fråga och för ditt mod att skriva in till oss<3

Du gör helt rätt i att fundera och fråga över en situation som inte känts rätt för dig. Du är modig och stark som står upp för dig själv och dina rättigheter.

Du beskriver att du varit tillsammans med en 18 årig kille som varit manipulativ och hållit på med droger. Du beskriver också att ni bråkade mycket och att du gjorde slut med honom.

Jag förstår det som att du varit 14 år när det hände. Enligt svensk lag får man inte ha sex med någon som är under 15 år, oavsett om det inkluderat våld eller inte. Det betyder därför att du varit utsatt för övergrepp. Det spelar inte heller någon roll om ni varit i en relation eller inte. Det kan kännas svårt och jobbigt att höra att man varit utsatt för ett brott. Vi finns här ifall du vill prata och få stöd.

Hade du varit över 15 år låter det ändå som att du varit utsatt för övergrepp:

Du träffade honom och ni gick till hans vandrarhem. Det låter inte som att han försäkrat sig om att du ville ha sex med honom. Det låter också som att du varit tydligt med att du kanske inte vill ha sex, då du gång på gång sagt att det inte är en bra idé. Det är tyvärr inte ovanligt att man inte ''orkar'' stå emot längre och att han manipulerar än att ha sex som gör att man tillslut har sex med personen även fast  man inte vill. Ett typiskt exempel på hur han tjatat och manipulerat är hur han sagt  ”Men nu har jag redan gjort det där så jag kan lika gärna göra det där också.” Tjatsex är tyvärr väldigt vanligt och ingenting som är ditt fel. Det är han som gjort fel som inte försäkrat sig om att du ville ha sex med honom.

Du beskriver att du träffade honom dagen efter. Det är inte ovanligt att man träffar den som utsatt en för övergrepp igen. Det kan vara en vanlig reaktion på övergrepp. 

Att klandra sig själv och tänka vad en kunde ha gjort annorlunda. Men försök komma ihåg att skulden och skammen alltid, alltid ligger hos förövaren! Du har inte gjort något fel eller dumt. Att han agerade på detta sätt ligger enbart hos honom, det är han som ska känna skuld och skam. Han bär hela ansvaret.

Ett övergrepp kan ta lång tid att komma över, därför är det ibland skönt att få prata med någon om det du varit med om, någon du litar på. Men fundera också på att kontakta en ungdomsmottagning eller en vuxen som du litar på. Du hittar din närmaste ungdomsmottagning på UMO.se

Tveka inte på att höra av dig igen om du vill prata mer. Vi finns här för dig oavsett hur länge du vill prata. 

Ta hand om dig och kom ihåg: ingenting av detta är ditt fel! <3

Stor kram!

Rokstjejjourer.se