Jag fattar inget

Jag är en tjej på 13 år har kommit in i puberteten och allt. Har haft flytningar i nästan 3 år snart men ingen mens. Jag är rädd att den ska komma under sommaren, vad gör jag?
Chipsälskare, 13 år
Svar från jouren

Hej, 

Vad bra att du har hittat hit! 

Det är olika hur lång tid det tar från det att man börjat få flytningar tills dess att man får sin första mens. För vissa personer kan det dröja flera år. Du skriver att du är orolig för att du ska få mens i sommar. Det är vanligt att man känner sig lite orolig innan första mensen. Finns det någon i din närhet som du kan berätta om din oro för? 

För vissa kan det kännas skönt att förbereda sig genom att köpa mensskydd och ha på sitt rum, i badrummet eller ha med i väskan. Mensskydd, till exempel bindor och tamponger, finns att köpa på vanliga livsmedelsbutiker och på apotek. De finns också ofta att hämta hos skolsjuksköterskan. 

Det är olika för olika personer hur mycket och länge man blöder under mens, men de flesta brukar ha mens i tre till sex dagar. Efter första mensen är det vanligt att mensen är oregelbunden ett tag, speciellt under det första året. 

Det går bra att bada med mens. Man kan ha tampong eller menskopp under tiden man badar så att det inte kommer blod i vattnet. 

På Umos hemsida finns mycket information om mens som kan vara hjälpsam. Här är länken: https://www.umo.se/kroppen/mens/ .  

Om du har fler frågor får du gärna kontakta oss igen, antingen på frågelådan eller via chatten! 

Varma hälsningar,

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen