Mens

Har tappat min mens inte haft den på ett och et halvt år nu vet inte vad jag ska göra. Har problem med vad jag äter och tänker mycket på det och att jag inte får gå upp i vikt. Men hur ska jag få tillbaka den.
Äpplet 15 år
Svar från jouren

Hej! 

Vad fint att du har hittat hit med din fråga. Du skriver att du inte har haft mens på ett och ett halvt år och att du har problem med vad du äter och att du tänker mycket på att du inte får gå upp i vikt. 

Det du beskriver låter som en ätstörning. När man inte äter tillräckligt så är det vanligt att man slutar få mens. Mensen brukar sedan komma tillbaka om man börjar äta mer regelbundet igen. När man har problem med maten så som du beskriver är det viktigt att få professionell hjälp att bli frisk. Det kan kännas som att man aldrig kommer må bättre men de flesta som söker hjälp blir friska från sin ätstörning.

Du kan kontakta din vårdcentral eller ungdomsmottagning för att få hjälp med maten. Du kan även kontakta din skolkurator eller elevhälsan för att få hjälp. Om det känns svårt eller jobbigt att ta kontakt med dom så kan det vara bra att berätta för en vän eller en trygg person i din närhet som kan följa med när du tar kontakt. Du får också jättegärna skriva mer om det här med oss i chatten. Vi kan finnas med som stöd när du söker hjälp. 

Tack för att du skrev hit och ta hand om dig!

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen, Skada sig