MIN KROPP0

Jag är en tjej som är väldigt missnöjd med sin kropp har testad många sätt men är så trött på att många dieter, gym, inte äta det man vill så behöver verkligen hjälp vill verkligen gå ner i vikt men vet inte hur för äter jättemycket just nu och det vet jag, får konstiga kommenterar också om folk som gör en ledsen så vet verkligen inte vad jag ska göra?
Alice 17 år gammal.
Svar från jouren

Hej!
Tack för du vänder dig till oss med dina tankar och frågor!
Du skriver att du är missnöjd med din kropp och att du vill ha hjälp med att gå ner i vikt. Har du funderat på hur det kommer sig att du är missnöjd och vill gå ner i vikt?


Att få en bättre hälsa hör inte alltid ihop med just viktnedgång utan att ta hand om sin kropp. Detta genom att t ex sova ordentligt, röra på sig dagligen och äta en varierad och hälsosam kost. Så småningom kommer du få en vikt som är hälsosam för just dig.


Fokuserar en förmycket på sin vikt kan detta tillslut leda till ätstörning, nedstämdhet eller ångest. En kan vända sig till elevhälsan, vårdcentral eller ungdomsmottagning för att få hjälp att ta reda på om en är överviktigt, varför och om det är en bra idé att gå ner i vikt.
Om det istället lutar emot att en är missnöjd med hur en ser ut och tänker att en blir nöjdare med sig själv om en bara går ner i vikt så ska en istället börja jobba inifrån.
Det kan vara att en jämför sig med andra, blir påverkad av bilder i reklam eller helt enkelt på sociala medier (mår jag bra eller dåligt av dom jag följer på sociala medier?). Alla är unika i hur en är som person och i hur en ser ut och det är ju något fantastiskt!
Att vara missnöjd över sin kropp kan också handla om andra saker som t ex låg självkänsla. Självkänsla handlar om hur du tänker och känner om dig själv. Stark självkänsla gör att du tycker om dig som du är, och vet att du är bra. Svag självkänsla kan göra att du bryr dig för mycket om vad andra tycker och ofta känner dig osäker. Det går att träna på att få starkare självkänsla.
Måendet går upp och ner i livet, det är vanligt och helt okej.

Tack för du skrev till oss! Kom ihåg att du är värdefull och vacker precis så som du är <3 Om du vill skriva till oss mer så finns vi även på chatten, du hittar mer information om vilka tjejjourer som har öppet just nu här på hemsidan.

Ta hand om dig! <3
Systerliga hälsningar!

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen