När kommer mensen då!

Jag är en 13 årig tjej. Hår under armar och på könet har jag haft i 2-3 år och likaså flytningar. Jag har även börjat få bröst för nästan ett/ett halv år sedans. Men för ca 1 år sen gick jag igenom en ätstörning ett tag (anorexi) men jag har nu kommit ifrån den bra. Min fråga är när kommer mensen min mamma fick vid 15/16 år. Men jag har ju alla andra "pubertets-tecken'. Så jag undrar alltså när kommer mensen, min kompis gick ett år tidigare än sin mamma är det möjligt att det kan vara så gör mig också!?!
Den fula lilla 14-åriga tjejen
Svar från jouren

Hej! Vad bra att du hör av dig till oss med dina funderingar! <3

Precis som du skriver så låter det som att du har flera kroppsliga tecken på att du kommit in i puberteten. Exakt när mensen kommer är svårt att säga, det är olika för alla, men tecken på att mensen är påväg är att ha fått flytningar, kroppsbehåring och ömmande bröst. Ibland kan flytningarna också vara lite brunaktiga innan den första mensen kommer. Det är vanligt att få mens någon gång i åldrarna 9-16 år och ofta kommer mensen ungefär två år efter att brösten börjat växa. Du skriver också att du tidigare haft en ätstörning, vad fint att höra att du kommit ifrån den!

Gällande din fråga om det kan vara möjligt att du får din första mens tidigare än vad din mamma fick sin första mens så kan det absolut vara möjligt! Det är som jag nämnde tidigare olika från person till person när mensen kommer och beror på när kroppen är redo för det och när den bestämmer sig för det helt enkelt. Jag kan alltså inte svara på exakt när du kommer att få din första mens, men det låter som att du har flera tecken som tyder på att den är påväg!

Håll ut lite till och ta hand om dig! Du är alltid välkommen att skriva till oss igen om du har fler funderingar <3

Rokstjejjourer.se
Kategorier:
Kroppen