Orolig pga mens

Jag fick min första mens för snart två månader och har inte fått nån mens sen dess. Jag har haft ångest av att jag inte har jakt mens sen dess och gått runt och varit orolig att jag kanske inte märker när mensen kommer och att jag blöder igenom framför hela klassen (killarna i min klass är VÄLDIGT omogna och beter sig som 10 åringar) så då har jag varit väldigt rädd/haft mycket ångest. Jag har haft mycket flytningar nu men ingen mens sen cirka 3 veckor och haft pms men fortfarande ingen mens! Jag är så orolig!
Orolig över mens
Svar från jouren

Hej! Vad fint att du har hittat hit med din fråga och jag hoppas att jag kan lugna dig lite i din situation!

Du beskriver att du fick din första mens för snart två månader sedan och att du sedan dess inte haft mens igen. Du beskriver dels en oro för att du inte har fått den igen, men även att du är orolig för att du exempelvis kommer blöda igenom i klassrummet. Du beskriver också att du har haft flytningar och PMS, men ingen mens. 

När man får mensen för första gången så är den oftast oregelbunden. Det är inte ovanligt att mensen kan utebli i flera månader efter en fått sin första mens. Så jag tycker inte du ska behöva vara orolig för att det är något fel på dig eller din kropp. En kan se det som att kroppen försöker anpassa sig till alla nya hormoner och förändringar i kroppen!

Däremot beskriver du en stor oro generellt kring allt som har med mens att göra. Har du kanske en skolsjuksköterska eller skolkurator du kan lyfta dessa tankar och funderingar med, som kan trygga dig så du inte behöver uppleva en så stark oro? Ett annat alternativ är att ta kontakt med en Ungdomsmottagning. De har väldigt mycket kunskap kring kroppen och mens, och har säkert många kloka tankar och reflektioner! Där kan en även få samtalsstöd om oron skulle påverka dig mycket starkt i vardagen. Du kan läsa mer om Ungdomsmottagningen här: https://www.umo.se/att-ta-hjalp/ungdomsmottagningen/om-ungdomsmottagningen/

Du är såklart alltid välkommen att skriva en ny fråga om funderingar fortfarande kvarstår eller chatta med någon jour om du behöver någon att prata med! Du hittar under följande länk vilka jourer som har sina chattar öppna och när de har sina chattar öppna: https://rokstjejjourer.se/jourer

Jourtjej på Roks
Kategorier:
Kroppen