Råd för att hjälpa dotter m kontrollerande pojke

Min dotter som bara är 13 år är utsatt för att en pojkvän/ev tidigare pojkvän kontrollerar och begränsar henne. Han styr henne så att hon har avslutat kontakt med barndomsvänner (killar) som han inte vill att hon har kontakt med. Han har begärt och fått gå igenom hennes telefon. Han frågar om hon har har haft kontakt m ngn annan kille. Han har synpunkter på vad hon har på sig.
Min dotter nekar i sten och försöker dölja detta för oss föräldrar men hennes bästa vän har larmat att vi måste hjälpa henne nu.
Jag behöver råd för hur vi ska gå tillväga för att inte göra fel - jag är livrädd för att hon inte ska våga prata med sin kompis mer och hur ett samtal med pojkens föräldrar kan läggas upp för att lyckas. Jag tänker att den familjen också har ett problem att ta tag i.
ALL
Svar från jouren

Hej du modiga förälder! Vilken fin vän er dotter har som ber er om hjälp i denna situation. Vi förstår att det kan vara svårt hur man ska hantera en sådan situation där i ert fall er dotter nekar till att något inte skulle stå rätt till, det är inget ovanligt. Det i sin tur behöver inte betyda att er dotter inte vill ha hjälp. Det råd vi kan ge är att först och främst samtala med er dotter. Ett sådant samtal kan mötas av motstånd det oftast för att man känner skam över den relation man befinner i men också för att man själv kanske inte har förstått att relationen man lever i är destruktiv. Bemöt med kärlek och värme. Försök att förklara att ni finns där för henne oavsett vad det gäller. Försök förklara hur en sund relation ser ut. Att det är OK att umgås med vem man vill i hennes fall företetts killkompisar. Att det är OK att ha på sig vad man vill etc. Ge henne tiden till att förstå vilken relation hon befinner sig i och att ni finns där hela tiden. Det kan ta tid att lämna en destruktiv relation, första steget är att få henne till att känna sig trygg och släppa skam känslan. Sedan kan man gå vidare i ledet såsom att ta kontakt med pojkvännens föräldrar. Återkom gärna till oss om det inte blir bättre eller om ni behöver hjälp att ta er vidare i ledet. Kramar till er! 🫶

Tjejjouren Mila
Kategorier:
Uppleva våld