Myter-om-våldtäkt-png

Sex mot ersättning

Har du någon gång fått frågan om att skicka en nakenbild och fått en hundring som tack? Eller gjort något sexuellt med någon för att få en dyr väska? Har du någon gång funderar på vad prostitution egentligen betyder? Här kan du läsa mer om prostitution.

Berättelse om prostitution

I detta klipp kommer ni höra om en tjej som varit utsatt för prostitution. 

Donja, 25 år
''En kille sa till mig att jag kunde få pengar om jag träffade honom och hade sex med honom''

Prostitution 

Prostitution 

Har du någon gång fått frågan om att skicka en nakenbild och fått en hundring som tack? Eller gjort något sexuellt med någon för att få en dyr väska? Har du någon gång funderar på vad prostitution egentligen betyder? Här kan du läsa mer om prostitution.

Prostitution är när någon köper sex av en annan person. Vanligast är det när män och killar köper sex av kvinnor och tjejer. Sexköp ser olika ut det kan exempelvis handla om att någon ger dig pengar, kläder, drinkar, smink eller skjuts för att få utföra en sexuell handling med dig. En sexuell handling behöver inte bara vara det många kallar slidsex/samlag utan kan också vara att man visar sina bröst i webbkameran eller titta på när någon onanerar. Sexköp är alltså all sex som inte är gratis utan någon ger dig något för att du ska ha sex med den.

Några exempel på ett sexköp är:

  • En tjej inte vill vara hemma med sina föräldrar då de alltid bråkar. Hon sover hos en av hennes killkompisar som säger att han vill ha sex som tack. Hon kan känna sig skyldig att ha sex med honom för att han hjälper henne.
  • En man som anordnar fester för gymnasieelever bjuder in unga tjejer som får dricka och äta middag gratis. Det enda de måste göra för att kunna dricka och äta gratis är att bada jacuzzi med några äldre män på festen och sitta i deras knä.
  • En tjej och en kille lär känna varandra på nätet. Hon berättar saker för honom som hon inte berättat för någon och han säger att han vill hjälpa henne genom att betala hennes mobilräkning. När han betalat så vill han att hon lyfter på sin tröja och visar honom hennes bröst genom webbkameran. Hon känner att hon måste göra det för att han hjälpt henne med mobilräkningen och att han vet hennes hemligheter som han kan berätta för hennes föräldrar.

Det är ofta män och killar som köper sex av kvinnor och tjejer. Sexköparen kan vara vem som helst. Det kan vara din bästa killkompis, gubben som bor granne med er eller mannen på tv. De som säljer sex är ofta kvinnor och tjejer. Många som säljer sex är i en utsatt situation, känner att de måste eller behöver pengar. 4 av 5 som säljer sex har utsatts för ett sexuellt övergrepp tidigare i sitt liv.

Sexköp kan ske överallt på gatan, på ett hotell, i skolan eller i bilen.  Internet är en vanlig plats där sexköp sker.

Många som befinner sig i prostitution eller bara en gång gjort en sexuell handling mot ersättning kan må mycket dåligt. Vi finns här för dig.

Lever du i prostitution och vill dokumentera vad du varit med om? Ladda ner appen Sofie. Det är en app där du kan lägga in bilder, filmer, ljud och text på det du varit med om. Appen har även en chatt där tjejjourerna svarar. Den är ett stöd för dig! Läs mer om appen här. 

Vad säger lagstiftningen?

Vad säger lagstiftningen?

I Sverige har vi en lagstiftning som gör det olagligt att köpa sex i Sverige. Det är dock lagligt att sälja sex. Lagstiftningen brukar kallas för sexköpslagen. Internationellt brukar den ibland kallas för ’’the swedish way’’ eller ’’ the nordic modell’’. Sexköpslagen har funnits sedan 1999. Anledningen till att göra det olagligt att köpa sex men lagligt att sälja är att skydda hon som befinner sig i prostitution. En kvinna eller tjej som befinner sig i prostitution ska istället få stöd och hjälp att kunna ta sig ur.

Du kan därför inte dömas och straffas om du någon gång gjort en sexuell handling för någon form av ersättning. Kom ihåg att det aldrig är ditt fel om du gjort en sexuell handling mot ersättning. Du kan alltid prata med oss på tjejjourerna.

Om någon skulle övertala dig eller påverka dig att sälja sex kan den personen göra sig skyldig för ett brott som heter koppleri.

Människohandel kallas även för trafficking. Den person som utsätts för människohandel har lurats eller tvingats till att exempelvis sälja sex. Det är vanligt att kvinnor och tjejer erbjuds jobb i Sverige och lovats bra villkor med bra lön. När de väl landat i Sverige så tvingas de sälja sex. Kvinnor och tjejer transporteras alltså till länder för att sälja sex och gärningsmannen tjänar massor av pengar.

Är du utsatt för något av dessa brott? Eller känner du någon som är utsatt? Du kan alltid polisanmäla. Du kan också kontakta oss på tjejjourerna för stöd. En kvinnojour finns också om du behöver gömma dig.

Vad tycker tjejjourerna om prostitution?

Vad tycker tjejjourerna om prostitution?

Att sälja sex är inte frivilligt. I vissa sammanhang hör man orden sexarbetare och sexarbete. Dessa ord ingår inte i tjejjourerna inom Roks språkbruk eftersom dessa ord gömmer vad prostitution och sexköp handlar om. I ett jämställt samhälle ska människor inte kunna vara handelsvaror. Roks tjejjourer vill att världen ska vara jämställd. Prostitution är när kvinnor och tjejers kroppar som handelsvaror och kan inte finnas i ett jämställt samhälle.  Det innebär att prostitution är en del av mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn.

Tjejjoursrörelsen kämpar varje dag för att kvinnor och tjejer som befinner sig i prostitution får den hjälp och stöd de behöver. Det är aldrig ditt fel om du är en kvinna eller tjej som befinner dig i prostitution eller om du en gång sålt en sexuell handling i utbyte mot ersättning. Vi kommer aldrig döma dig och kommer alltid stå på din sida.

Donja, 25 år
''Nu har jag slutat helt, de tog fler år innan jag förstod att jag behövde hjälp. Det var när en kille som jag träffat som slog mitt huvud i väggen så jag svimmade och vaknade upp ensam och naken på golvet men jag kände att han hade haft sex med mig när jag svimmat''

Vilka är Roks tjejjourer?

Roks tjejjourer är ideella och feministiska föreningar som arbetar för tjejers och unga kvinnors rätt. Inom Roks finns cirka 30 tjejjourer. Roks tjejjourer lyssnar på dig utan att döma och tror på dig oavsett vad. 

Vad du än behöver prata om, finns tjejjourerna här för dig - inget är för stort och inget är för litet. 

Tjejjourerna kan kontaktas genom chatt, mail och telefon. Några går det också bra att besöka. Du hittar jourernas hemsidor och kontaktuppgifter här på Rokstjejjourer.se genom att klicka på Sök bland Roks tjejjourer.

Frågelådan - Sexuellt våld

Frågelådan innehåller frågor som du eller någon annan ställt till Rokstjejjourer.se. Du kan också läsa svaren du eller någon annan fått.
Här nedan kan du läsa de frågor som rör sexuellt våld. Vill du läsa fler frågor och svar eller kanske ställa en egen fråga? Klicka på frågelådan.
Hejsan!
Träffat en kille ett tag men det har varit mycket upp och ner. Vi hade inte setts på ett tag pga han har barn och det har kommit saker emellan men haft daglig...
Sexuellt våld