Porr

PORR

Porren har på kort tid förändrats väldigt mycket. Från att tidigare ha varit bilder på nakna kvinnor till att idag ofta innehålla grova våldsinslag. Vi tjejjourer inom ROKS är kritiska till dagens mainstream-porr, alltså den porr som flest porr-tittare laddar ner. Detta är av flera skäl. Dels utsätts kvinnor och tjejer inom porrindustrin för våld av flera slag. De utsätts ofta för sexuella övergrepp som dessutom filmas och publiceras för allmän beskådning. Dessa tjejer och kvinnor är ofta väldigt utsatta redan innan de hamnade i porr-industrin. Det är vanligt att de har utsatts för sexuella övergrepp tidigare i livet och lidit av psykisk ohälsa, till exempel. Att de sedan utnyttjas och utsätts ytterligare av en industri som drivs av män, för män, en industri som dessutom tjänar otroliga pengar på kvinnors utsatthet – ja, det är något vi ställer oss kritiska till.

Ytterligare ett skäl till vår kritiska inställning till porren handlar om normaliserandet av mäns våld mot kvinnor. Idag är det inga konstigheter att den mest nedladdade porren innehåller scener som skildrar strypvåld, piskningar eller att mannen drar i kvinnans hår. Enligt dokumentären Pornland innehåller 9 av 10 scener i mainstream-porren fysiskt våld mot kvinnan, och 5 av 10 scener innehåller psykiskt våld så som nedsättande ord (hora, slyna). Att ungdomar och män sedan exponeras för den här typen av våldsporr normaliserar helt enkelt det sexuella våldet. Flera barnmorskor, bland annat Katarina Svensson Flood, som samarbetat med Tjejjouren Dalia, har även vittnat offentligt om hur de möter unga tjejer med samlagssmärtor och skador efter ”hårt sex”. Inte sällan är detta ”hårda sex” något som tjejernas partners inspirerats till från porren.

Läs mer om strypningar under sex och vilka risker som finns med detta här.

Vi vill tydligt understryka att vi aldrig någonsin kommer att skamma de tjejer och kvinnor som befinner sig i porr-industrin. Vi står tillsammans med dessa kvinnor. Vi kritiserar en bransch som är skapad av män för män. En bransch som omsätter oerhört mycket pengar på kvinnors utsatthet. En bransch som normaliserar mäns våld.

Skrivet av Tjejjouren Dalia i Borlänge.

Kategorier:
Omvärldsbevakning