Psykisk misshandel

Det psykiska våldet kallas ofta för det osynliga våldet. Det gör så mycket skada men det syns inte på utsidan på samma sätt som ett blåmärke. Vi möter väldigt ofta psykiskt våld och vi vet att det påverkar den utsatte otroligt mycket och ofta sätter djupa spår.

Den här artikeln är skriven av Tjejjouren Dalia i Borlänge. Om du vill referera till artikeln, kom ihåg att nämna att texten är hämtad från Tjejjouren Dalias hemsida. Tack! <3

Hur vanligt är psykiskt våld?

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är 7% av alla kvinnor utsatta för psykiskt våld i sin relation. 25% av alla kvinnor kommer någon gång i sitt liv utsättas för ett brott i nära relation. De två vanligaste formerna av psykiskt våld är att förövaren säger elaka saker och begränsar offrets liv. Det kan t.ex vara att den utsatte inte får umgås med sina vänner eller gå på fester.

Vad är psykiskt våld?

Psykiskt våld handlar mycket om att bryta ner och kontrollera den drabbade. Det kan vara väldigt svårt att sätta fingret på det. Här är några exempel på psykiskt våld:

·       Säger taskiga saker

·       Nedvärderar dig och saker som du gör eller gillar

·       Pratar illa om din familj/vänner

·       Förnedrar och hånar dig

·       Förminskar dina känslor, säger att du överdriver

·       Kontrollerar din mobil/mejl/ sociala medier

·       Anklagar dig för saker som du inte har gjort

·       Skrämmer och hotar dig, t.ex hotar att ta sitt liv om du gör slut

·       Kommenterar ditt utseende/vikt negativt

·       Bestämmer vilka kläder du ska ha på dig

·       Vill att du ska stanna hemma och inte vara med t.ex vänner

·       Ignorerar dig, straffar dig genom att inte prata med dig

·       Svartsjuka, låter dig inte gå på t.ex fester

·       Ger dig skuldkänslor, får dig att känna att allt är ditt fel

·       Ger dubbla budskap. T.ex ”visst – gå på festen” men när du gör det blir hen sur

·       Får dig att känna dig otillräcklig och dålig

·       Får dig att tvivla på dig själv

·       Kallar dig elaka saker, t.ex hora, fitta, idiot

·       Säger att ingen annan vill ha dig/tycker om dig/bryr sig

·       Säger att ingen tror på dig

·       Säger att alla tycker att du är konstig

·       Växlar mellan att vara elak och snäll

·       Gaslighting

 

Vad är gaslighting?

Gaslight är en sorts manipulation som ingår i psykiskt våld. Ordet gaslighting kommer faktiskt från en gammal film som heter Gaslight. Filmen handlar om en man som vill få en kvinna att bli inlagd på en psykiatrisk klinik, och därför försöker han att lura henne till att tro att hon blivit galen. Filmen påminner starkt om det som gaslighting är.

Gaslighting handlar om att få offret att tvivla på sig själv och på sina upplevelser. Det kan exempelvis vara såhär:

Du berättar att du blev ledsen när förövaren kallade dig ”hora”. Då säger förövaren: ”Va? Det har jag aldrig sagt! Jag skulle aldrig säga ett sådant ord. Vad tror du om mig?”

Eller såhär: Du tar upp en händelse/något som förövaren har gjort. Då säger förövaren: ”Det där har aldrig hänt.”

Eller såhär: Du berättar att du funderar på att göra slut eftersom förövaren är så taskig mot dig. Då säger förövaren: ”Jag är orolig för dig, hur mår du egentligen? Du har fått för dig så mycket, alla tycker att du har blivit konstig.”

Gaslighting kan se ut på många sätt, men det handlar om att förövaren förnekar och förminskar offrets verklighet. ”Det har aldrig hänt”, ”det har jag inte gjort/sagt” eller ”du överdriver alltid” är vanliga saker förövaren kan säga. Resultatet blir ofta att offret tvivlar på sig själv. Överdriver jag? Hände det där på riktigt? Håller jag på att bli galen?

Reaktiv misshandel

Ibland kan förövaren hetsa/plåga dig psykiskt till en punkt där du tappar det. Du kanske skriker eller knuffar förövaren. Då säger förövaren t.ex:

”Du är verkligen psykiskt sjuk”

”Det är ju du som misshandlar mig”

Kom ihåg att det är DU som är utsatt. Förövaren använder det här beteendet för att manipulera dig och ibland också för att manipulera omgivningen till att tycka saker om dig.

Exempel på reaktiv misshandel:

Du och förövaren åker bil, förövaren kör. Förövaren börjar att köra jättefort och som en dåre. Du ber hen sakta ner flera gånger, men hen bara ökar farten. Tillslut blir du livrädd, gråter och skriker. DÅ saktar förövaren ner, kör som vanligt och säger: "vad fan skriker du för? Du är ju sjuk i huvudet."

Hen kanske även påminner dig och berättar för andra att du flippat ur från ingenstans.

Detta går hand i hand med gaslighting.

Psykiskt våld är inte olagligt – eller?

Det kan faktiskt vara olagligt. Det är olagligt att hota och kränka någon. Det är också olagligt att kontrollera någons telefon eller sociala medier. Detta är bara några exempel.

Svartsjuka är inte romantiskt

Unga relationer är en sajt där du som ung kan chatta om våld i nära relationer. När de startade lanserade de en kampanj med namnet ”Svartsjuka är inte romantiskt” – ett väldigt träffsäkert namn. Svartsjuka och kontroll är inte ett tecken på kärlek. Däremot är det ett tecken på psykiskt våld. Du ska inte behöva förändra dig för att din partner kräver det. Du ska inte behöva sluta umgås med vänner. Du ska inte behöva ändra din klädstil. Det är inte ditt fel att din partner behandlar dig illa!

”Jag blir åtminstone inte slagen” – eller?

Det blir knasigt att jämföra våld på det sättet. Självklart ger inte psykiskt våld samma kroppsliga skador som fysiskt våld kan ge. Däremot är det många drabbade som berättar att det psykiska våldet var det värsta våldet och att det tog längst tid att återhämta sig från. Allt våld är dåligt och du förtjänar att må bra och vara fri.

”Jag skriker ju tillbaka, därför är jag inte misshandlad” – eller?

När vi pratar om mäns våld mot kvinnor eller killars våld mot tjejer måste vi komma ihåg maktobalansen som finns. Killar är ofta fysiskt överlägsna tjejer och utgör ett hot för vår säkerhet på ett helt annat sätt. Även om han inte slår, är han ett hot ifall han skulle slå, vilket vi är medvetna om. Att du gör motstånd och försvarar dig själv är inte jämförbart med det våld han utsätter dig för. Ditt motstånd är en överlevnadsstrategi.

Tyvärr ser vi ibland att tjejer stannar kvar i våldet för att hon tycker att ”våldet kommer från båda hållen” när hon slagit tillbaka. Då är det viktigt att komma ihåg obalansen i makt när det kommer till fysisk styrka, men också ofta ekonomi. Dessutom har ju ofta förövaren brutit ned offret psykiskt, vilket även ger en psykisk överlägsenhet. Att du försöker att överleva våldet och därför tar till försvarsmekanismer är naturligt MEN du ska inte behöva stanna i våldet på grund av det.

”Välj rätt partner från början så slipper du bli misshandlad” – eller?

Ingen väljer att bli misshandlad. Våldet ökar sakta och gör att vi kan vänja oss vid det. Det kallas för normaliseringsprocessen som du kan läsa mer om här på rokstjejjourer.se eller på vår instagram @tjejjourendalia. Normaliseringsprocessen betyder ungefär ”vägen till att något blir normalt”. Förövaren skulle aldrig kalla sitt offer ”hora” på första dejten. Då skulle ju offret aldrig träffa förövaren igen! Våldet kommer sakta. Det står inte i pannan på folk att de är förövare!

Vi måste sluta att fråga ”varför stannar hon?” och istället fråga ”varför misshandlar HAN?”. Vi måste lägga skulden där den hör hemma, nämligen hos förövaren.

Aldrig ditt fel! <3

Många tjejer som vi har pratat med känner att de har en del av skulden i det som händer. Att de har provocerat förövaren till att vara taskig eller att de förtjänar det som händer. Men det är aldrig ditt fel att någon utsätter dig för våld. Aldrig. Du är värdefull, älskvärd och förtjänar att vara lycklig och fri. Du är värd en relation som får dig att må bra och känna trygghet. Oavsett vad förövaren har fått dig att tänka och känna om dig själv, är du värdefull. Det är inte ditt fel att detta händer dig och det finns stöd och hjälp att få för att må bättre. Du är värd att få det stödet. Tvivla aldrig på det!

Vad hände egentligen?

Kom ihåg att förövare som utövar psykiskt våld systematiskt bryter ner den utsattes självkänsla. Det är vanligt att förövaren trycker ner, isolerar och manipulerar den utsatte. Därför är det inte konstigt ifall Du som är utsatt, tvivlar på din upplevelse. Det är vanligt att känna sig osäker när en blivit manipulerad. Dessutom är det vanligt att få svårigheter med minnet efter trauma, som våld ju kan vara. Det är viktigt att komma ihåg att det psykiska våldet påverkar oss och gör oss illa. Det är inte ditt fel, det är på riktigt och du förtjänar bättre. <3

Röster om psykiskt våld

Vi har tidigare haft tema psykisk misshandel på vår instagram. Flera tjejer som tidigare varit utsatta delade då med sig av sin historia. Här är några citat från olika tjejer:

”De största skadorna sitter i hjärtat. Hur jag blivit kontrollerad, manipulerad och osäker”
”Han sa att ”du din lilla hora, dig vill ingen ha” ”
”Om jag festade anklagades jag för otrohet. Han snokade i min mobil fast det inte fanns något i den att hitta.”
”Jag blev så sjukt blind för det som hände. Mina vänner sa att min personlighet var borta, men jag försökte bara att duga för honom.”
”Han kunde säga att ”det där har jag aldrig sagt”, han fick mig att känna att jag fått för mig allting och att jag överdrev.”
”Jag försökte flera gånger att lämna honom… det har tagit över ett år för mig att återhämta mig”
”Han lämnade mig hemma gråtande. Pendlade mellan varm och kall”
”Jag fick höra att jag luktade äckligt, inte kunde köra bil och att jag var dålig på saker”
”Jag minns första gången han skrek på mig.”
”Han ville knappt ta i mig för att jag var ”äcklig och tjock.”
”Han skriker att han aldrig kan vara med en sån som mig. Att jag är dum i huvudet.”
”Han jämförde mig med andra tjejer, t.ex från porr.”
”Han kunde påpeka min vikt, mina kläder och säga att jag inte var smart.”
”Ingenting jag gjorde var tillräckligt. Den enda bekräftelsen jag kunde få var i form av sexuella kommentarer.”
”Mina föräldrar skjutsade hem oss. Han var sur och körde silent treatment. Jag skämdes.”

Få hjälp

Känner du igen dig när du läser om psykiskt våld? Du är inte ensam. Psykiskt våld är vanligt och det skadar oss mer än många tror! Vi finns här för dig om du vill prata eller har frågor. Du får chatta med oss hur många gånger du vill och du väljer vad vi ska prata om. Vi har stor kunskap om psykiskt våld och vi tror på och stöttar dig! Varmt välkommen att kontakta oss eller en annan tjejjour. Vi finns här för dig! <3

Lästips till dig som vill veta mer

 

Skrivet av Tjejjouren Dalia i Borlänge

Kategorier:
Omvärldsbevakning