Strypsex

Strypsex

Den här artikeln är skriven av Tjejjouren Dalia i Borlänge. Om du vill referera till artikeln, kom ihåg att nämna att texten är hämtad från Tjejjouren Dalias hemsida. Tack! <3

Vi vill lyfta och belysa de olika aspekterna av strypsex, vem som gynnas, vad som är problematiskt och vilka risker som finns etc. Detta är ett ämne som är känsligt och laddat. Vi vill varna känsliga läsare för att texten innehåller våldsamma beskrivningar.

Det går inte att blunda för att extrem våldsporr blivit mainstream och att allmänheten verkar har fått en allt mer liberal inställning till bland annat BDSM sex efter succén med Fifty Shades of Grey. Denna nya inställning har även påverkat attityderna inom rättsväsendet då man inte verkar vilja lägga sig i eller ifrågasätta andras sexliv utan snarare tänker att: “Jaha det är väl så folk har sex nu för tiden”.

Porrindustrin livnär sig på att missbruka kvinnors och tjejers kroppar. Med tiden har innehållet blivit mer och mer extremt allt eftersom efterfrågan på grövre porr ökar. När en viss typ av extremsex tappar effekt måste ett nytt exploateras och utforskas. Nu är erotisk kvävning, eller strypsex som det kallas, den nya heta.

Anledningen till varför strypsex är problematiskt är för att den som stryper utövar våld, och det våldet riktar sig mot en extremt sårbar kroppsdel där livsnödvändiga organ sitter tätt ihop. Strypsex slår ut flera funktioner på en gång och stryp skador är också en av de vanligaste dödsorsakerna hos kvinnor som blivit svårt misshandlade av män. Enligt en ny undersökning från BBC Radio 5 har över en tredjedel av Storbritanniens kvinnor som är under 40 år varit med om att män de från början haft samtyckes sex med gått över till att utöva grovt våld, till exempel att slå, spotta eller ta strypgrepp helt utan förvarning.

Strypfakta

  • 70 % av kvinnorna som upplevt strypning trodde att de skulle dö.
    RÄTTELSE: i de fall då kvinnan redan befinner sig i en våldsam relation.
  • I nästan 70 % av alla sexmord är strypning dödsorsaken.
  • Kvinnor som blivit strypta av sin partner löper sex till tio gånger högre risk att senare bli mördade av samma man.
    RÄTTELSE: i de fall då kvinnan redan befinner sig i en våldsam relation.
  • Strypning är dödsorsaken i minst en av tre fall där kvinnor blir mördade av någon de känner.

Samtidigt sker en normaliseringsprocess när populärmedia som riktar sig till tjejer och kvinnor börjar erbjuda råd om hur man “mjukstartar” våldsex och har skönt och säkert strypsex. Healthline.com, en väletablerad amerikansk medieplattform om medicin och hälsa, publicerade i maj 2019 den omfattade guiden “Allt du behöver veta om erotiskkvävning”. En hand, ett skärp, ett rep, eller en scarf runt halsen, en plastpåse över huvudet eller en rumpa som täcker hela ansiktet sägs kunna framkalla stark erotisk njutning om man bara är försiktig.

Vad är grejen med strypsex?

Om luftvägarna varit tilltäppta är det skönt att kunna andas igen. Om hjärnan fått syrebrist är det skönt när den syresätts. Det är helt enkelt skönt att kunna andas ut när man trott att man varit på väg att dö. Det är en fysiologisk reaktion på att ha undkommit livsfara. Om den reaktionen laddas med sexuell innebörd kan den omtolkas till erotik.

Somliga menar att BDSM blivit en form av sexuell frigörelse. Tjejer måste väl få experimentera och utforska sin sexualitet? Ja självklart. Problemet handlar inte om vad tjejer och kvinnor går igång på utan snarare är problemet den manliga motspelaren.

Vad är det han går igång på? Det är skillnad mellan att bli strypt och vara den som stryper. Oavsett hur man väljer att se på strypsex så är strypning en säker mordmetod. Oavsett vilka stopp- signaler och gränsmarkeringar som parterna kommit överens om så är det farligt och fullständigt onödigt att angripa den centrala zon som styr andning och talorgan.

Jay Wiseman som är BDSM författare, lärare och expertvittne varnar och avråder kategoriskt från alla former av sex där strypning och kvävning ingår. Det finns nämligen inga säkra medicinska mått eller tidsangivelser för när det blir dödligt menar han och uppger att vissa har dött på mindre än 30 sekunder. Hans varningsord är entydiga, strypning är till sin natur alltid livshotande och utgången alltid oförutsägbar. Det finns alltså inget säkert strypsex.

Män som kommer undan med mord

Varning - hoppa över detta stycke om du behöver.
Beskriver grovt, dödligt våld

Män som mördar kvinnor har hittat ett kryphål som ökar deras chanser att komma billigt undan. Om de skyller på en vågad sexlek som “råkade gå snett” får de ofta milda domar och kan till och med bli frikända. Rough sex defense, som det kallas på engelska, har blivit 10 gånger vanligare de senaste 20 åren. Kvinnorna som dödats under så kallat grovt sex med samtycke har tillfogats en mängd svåra yttre och inre skador. Bland annat frakturer på skallbenet och ryggrad, syrebrist och cerebrala blödningar, brutna revben och i ett av fallen fått halspulsådern avskuren. Hur kan så allvarliga skador ursäktas med att kvinnan ville ha sex med inslag av våld?

Mord är ingen lek

Förut försvarade män sitt våld med att kvinnorna provocerade, vägrade ha sex eller var otrogna. Nu har män lyckats få det att låta som att dem bara velat tillfredsställa kvinnans sexuella önskningar och bara gjort det kvinnorna själva bett om. Fastän lagen säger att svåra skador och dödsfall aldrig kan ske under samtycke lyckas gärningsmännen vrida perspektivet så att kvinnan blir medskyldig till sin egen död. Kvinnor dör inte av att tända på tuffa sexlekar, de dör av mäns våld.

De senaste fem åren har 45 % av män som skylt kvinnors död på våldsamma sexlekar sluppit bli dömda för mord, enligt en kartläggning som gjorts av den brittiska aktionsgruppen We can't Consent to this.

Vad säger svensk lag om strypning?

Skador som uppkommit av strypning måste inte ge blåmärken eller svullnader. Effekterna av ett strypgrepp kan ligga latenta och visa sig senare. Därför rekommenderas alla som utsätts för strypförsök att uppsöka sjukvård vilket sker alltför sällan. Att bli medvetslös efter strypvåld räknas i sig som en skada. Detta är vedertagna uppfattningar baserade på tillgänglig forskning. Enligt svensk juridisk expertis är dock strypgrepp att betrakta som misshandel (3:5 brottsbalken) bara då smärta och blåmärken uppstått.

Vad säger svensk lag om strypning?

Skador som uppkommit av strypning måste inte ge blåmärken eller svullnader. Effekterna av ett strypgrepp kan ligga latenta och visa sig senare. Därför rekommenderas alla som utsätts för strypförsök att uppsöka sjukvård vilket sker alltför sällan. Att bli medvetslös efter strypvåld räknas i sig som en skada. Detta är vedertagna uppfattningar baserade på tillgänglig forskning. Enligt svensk juridisk expertis är dock strypgrepp att betrakta som misshandel (3:5 brottsbalken) bara då smärta och blåmärken uppstått. Om den utsatta inte behöver uppsöka sjukvård är det fråga om ringa misshandel. I de fall där strypningen endast gör personen medvetslös men inte skadar personen ifråga klassas det som ofredande (4:5 brottsbalken).

Vi ställde frågor till våra följare på Instagram och bad dem reflektera själva över sin egen inställning till strypsex.

● 93 % tror att det är vanligt med strypsex.

● 89 % upplever att män eller killar tar mest initiativ till strypsex.

● 67 % svarade att de känner någon som blivit utsatt för strypsex.

● 67 % känner sig oroliga för att bli utsatta för något när de har sex med en ny person.

● 60 % har någon gång blivit överraskade av något som de från början inte samtyckt till under sex.

● 59 % svarade att de är medvetna om vilka skador som kan uppstå vid strypsex.

● 58 % har egna erfarenheter av strypsex.

● 53 % upplever att det inte är svårt att prata om strypsex med andra.

Risker med strypning

● Hjärnskador. Varje gång syretillförseln till hjärnan hindras uppstår en hjärnskada. Sker det upprepade gånger förvärra skadan.

● Skador på struphuvud och tungben. Tryck mot halsen kan förstöra struphuvudets muskler och orsaka fraktur på tungbenet vilket gör det svårt och smärtsamt att svälja. Ett brutet tungben hänger ofta ihop med skadade halskotor.

● Kräks i lungorna. Illamående är en vanlig reaktion vid strypsex- Kräkningar kan andas in och ta sig ner i luftvägar och lungor vilket bland annat kan leda till långvariga andningsproblem och infektioner.

● Ofrivillig urinering och tarmtömning. Att “göra på sig” är en kroppslig reaktion på dödsfara.

● Hjärtattack. Den kemiska sammansättningen i blodet förändras när syrehalten är låg. Förändringarna kan störa den normala hjärtrytmen i så hög grad att avvikelserna blir livshotande och i slutänden kan det orsaka hjärtstopp.

● Stroke. Strypning kan skada halsartärerna. Blödning i en halsartär är den vanligaste orsaken till stroke hos personer som är under 45 år.

Kom ihåg att du aldrig har någon skyldighet att ställa upp på något du inte är bekväm med. Ha kul, experimentera och utforska vad du gillar sexuellt men var försiktig och ta hand om dig.

Källor: Kvinnotryck, 2020

”Vem fan vill bli strypt”

Skrivet av Tjejjouren Dalia i Borlänge

Kategorier:
Omvärldsbevakning