Här finns mycket läsning för dig.

Behöver du stöd? Chatta med oss.

  

Våld, sexuellt våld och utsatthet

Bläddra bland våra artiklar här.
Att vara gravid kan innebära många olika känslor. Kanske glädjefull längtan och förväntan, eller kanske...
Omvärldsbevakning
Akut ångest – jag vill skada mig Tips nedan från Föreningen SHEDO! ·       Rabbla alfabetet baklänges...
Omvärldsbevakning
Det psykiska våldet kallas ofta för det osynliga våldet. Det gör så mycket skada men det syns inte på utsidan...
Omvärldsbevakning

Psykiskt våld - hur kan det se ut?

Vad är psykiskt våld?
Psykiskt våld handlar mycket om att bryta ner och kontrollera den drabbade. Det kan vara väldigt svårt att sätta fingret på det. Här är några exempel på psykiskt våld:

·       Säger taskiga saker

·       Nedvärderar dig och saker som du gör eller gillar

·       Pratar illa om din familj/vänner

·       Förnedrar och hånar dig

·       Förminskar dina känslor, säger att du överdriver

·       Kontrollerar din mobil/mejl/ sociala medier

·       Anklagar dig för saker som du inte har gjort

·       Skrämmer och hotar dig, t.ex hotar att ta sitt liv om du gör slut

·       Kommenterar ditt utseende/vikt negativt

·       Bestämmer vilka kläder du ska ha på dig

·       Vill att du ska stanna hemma och inte vara med t.ex vänner

·       Ignorerar dig, straffar dig genom att inte prata med dig

·       Svartsjuka, låter dig inte gå på t.ex fester

·       Ger dig skuldkänslor, får dig att känna att allt är ditt fel

·       Ger dubbla budskap. T.ex ”visst – gå på festen” men när du gör det blir hen sur

·       Får dig att känna dig otillräcklig och dålig

·       Får dig att tvivla på dig själv

·       Kallar dig elaka saker, t.ex hora, fitta, idiot

·       Säger att ingen annan vill ha dig/tycker om dig/bryr sig

·       Säger att ingen tror på dig

·       Säger att alla tycker att du är konstig

·       Växlar mellan att vara elak och snäll

·       Gaslighting

Eftervåldet

Ibland tar våldet inte slut för att en våldsam relation är slut. Då kallas våldet ibland för eftervåld.

Eftervåld är våld som du utsätts för efter att den våldsamma relationen tagit slut. Eftervåldet kan upplevas som minst lika fruktansvärt som våldet var under tiden relationen varade, och många gånger blir våldet också värre när relationen tagit slut. Här är några vanliga typer av eftervåld.

FÖRÖVAREN SNACKAR SKIT OM DIG
Förövaren kanske pratar illa om dig, ljuger om vad som hänt mellan er eller sprider rykten om dig. Hen kanske försöker att få andra att tycka illa om dig, försöker att få dig att se galen/dålig ut eller framställer det som att det är du som varit elak mot hen.

ANVÄNDER BARNEN EMOT DIG
Om ni har barn tillsammans kan förövaren prata illa om dig framför barnen, försöka att vända barnen emot dig eller uttrycka att du är en dålig förälder. Hen kan försöka att få vårdnaden om barnen eller hota dig med att hen kommer att göra barnen illa.

HÄMNDPORR
Förövaren kan sprida eller hota med att sprida bilder eller filmer på dig som visar sexuellt innehåll, för att hämnas på dig eller förstöra för dig. Vi möter ibland tjejer som har blivit utsatta för så kallad hämnd-porr. Bilderna kan vara lättklädda eller visa sexuella situationer. Hämndporr är mycket allvarligt, olagligt och du kan polisanmäla det. Ingen får sprida bilder på dig som du inte godkänt, och om du är under 18 år räknas även detta som barnpornografibrott. Det är bara förövaren som gjort något olagligt.

Om dina bilder lagts upp på en hemsida kan du försöka att kontakta hemsidan och förklara situationen, då kan hemsidan försöka att ta bort bilderna. Hemsidorna vill oftast inte ha olagligt material på sin sajt. Kom ihåg att spara allt, ta screenshots på allt som lagts ut och spara vilka sidor bilderna fanns på. Detta är bevis om du vill polisanmäla förövaren.

STALKING OCH DIGITALT VÅLD
Förövaren kanske smsar eller ringer hela tiden och söker kontakt med dig fast du inte vill prata med hen. Hen kanske kommenterar på dina sociala medier och hör av sig till dina närstående. Förövaren kan också följa efter dig i verkligheten, komma hem till dig fast du inte vill eller leta efter dig. Du har rätt till skydd ifall du är rädd. Kontakta socialtjänsten, polisen och/eller kvinnojouren om du känner igen dig i det här.

HOT
Ibland kan förövaren bli ännu mer aggressiv och farlig när du lämnar relationen. Detta är en kritisk tid och du har rätt till skydd ifall du är rädd. Socialtjänsten är skyldiga att hjälpa dig. Du kan också kontakta kvinnojouren och polisen för att få hjälp.

EKONOMISKT EFTERVÅLD
Om ni tidigare bott tillsammans kan förövaren försöka att lura dig på pengar, vägra lämna tillbaka dina möbler/saker och liknande för att försvåra situationen ytterligare för dig.

FÖRSÖKER FÖRSTÖRA FÖR DIG
Förövaren kan ibland försöka att kontakta dina vänner, din nya partner eller till och med din arbetsplats för att försöka prata illa om dig och få dig att se dålig ut. Hen kan också falskt anklaga dig för saker som du inte har gjort. Det är viktigt att du får stöd ifall det här händer dig, och det kan vara bra att berätta för andra om din utsatthet, om du känner dig trygg med att berätta för dem.

VAD SKA JAG GÖRA?
Vi finns här för dig! Du kan alltid prata med en tjejjour anonymt om din situation. Vi tror på dig och stöttar dig alltid. Om du är rädd och känner dig hotad kan du vända dig till Socialtjänsten där du bor, Kvinnojouren eller polisen. Om det är akut, ring alltid 112. Kom ihåg att det aldrig någonsin är ditt fel att du blir utsatt för våld. Förövaren bär hela skulden för detta. Du har rätt att välja ditt eget liv och vem du vill vara tillsammans med och ingen får lov att skada dig för att du avslutat en relation.